Stellantis plănuiește să refolosească piese și materiale de la mașinile scoase din uz
Constructorul auto Stellantis și-a manifestat intenția de a colabora cu firma belgiană Galloo în scopul reciclării componentelor auto. O serie de materiale vor fi refolosite pentru producerea de mașini noi.
Intensificarea tranziției către autovehiculele electrice a generat o serie de provocări cu privire la procurarea de componente noi pentru acestea (baterii, oțel sau cupru), alături de prețurile care se află într-o continuă creștere. În acest sens, Stellantis, al treilea cel mai mare grup auto din lume, vrea să recicleze piese pentru producția de autovehicule noi.
Noua companie se numește „Stellantis et Galloo”, iar aceasta va avea rolul de a recupera și reutiliza piese pentru procesul de producție a mașinilor. Componenentele vor fi procurate în urma colaborării cu o serie de centre de dezmembrări, de la autoturismele scoase din uz.
Scopul acțiunii, așa cum declară Stellantis, este de a reduce impactul vehiculelor asupra mediului, reintegrând cât mai multe componente în lanțul de producție. De asemenea, constructorul aspiră la o scădere a amprentei de carbon/vehicul, făcând în același timp economii financiare odată cu reciclarea pieselor și materialelor uzate. Alison Jones, vicepreședintele senior al Stellantis pentru economia circulară globală, susține că returnarea pieselor și a materialelor „conservă resursele limitate și ne ajută în demersul nostru de a ajunge la un nivel net de emisii de carbon zero până în 2038”, citează Reuters.
Acțiunea va demara până la sfârșitul anului
Parteneriatul între Stellantis și Galloo va începe până la finalul anului 2023, aplicându-se pentru început doar în Franța, Belgia și Luxemburg. Serviciile companiei mixte vor fi prestate atât către Stellantis, cât și mai multor producători auto. Sursa citată ne spune că Galloo este o companie specializată în dezmembrarea de mașini și nave.
Reciclarea este o parte a strategiei Stellantis. Programul de reciclare a vehiculelor scoase din uz va contribui la creșterea de 10 ori a veniturilor din reciclare și de 4 ori a veniturilor din piese de schimb până în 2030, comparativ cu 2021, și la atingerea obiectivului de a genera venituri de peste 2 miliarde de euro în 2030, așa cum se subliniază în planul strategic Stellantis Dare Forward 2030, afirmă constructorul.
În viitorul apropiat, Stellantis et Galloo va crește acoperirea de la cele trei țări francofone, la toată Europa. Mai mult, Stellantis plănuiește ca 40% din materialele folosite în vehiculele sale să fie ecologice până în 2023.