Sportul și tratamentul prin acupunctură – de ce sportivii trebuie să apeleze la această metodă
Acupunctura este o terapie TCM, ce își are originea în China, care se preocupă de om într-un mod global și în raport cu mediul său înconjurător. Dar acupunctura are tehnici eficiente de care poate beneficia și sportivul, indiferent de nivelul său.
Acupunctura își propune să restabilească echilibrul corpului și minții unui individ. Acesta își propune să asigure fluxul liber al Qi, care poate fi împiedicat de influența negativă a mediului, de traume și emoții. Acest lucru permite unui om să obțină o sănătate optimă și să beneficieze de întreg potențialul său fizic și psihologic.
Beneficiile acupuncturii satisfac nevoile specifice ale sportivilor. Acupunctura permite un echilibru emoțional pentru a face față stresului antrenamentului și stresului competițiilor. Ea participă la creșterea performanței, calitatea recuperării, tratarea eficientă a leziunilor și accelerează convalescența.
Practicarea sportului este o activitate care a câștigat în mod constant popularitate de o bună perioada de timp. Aceste practici variază: de la practicarea sportului recreativ până la cel intensiv, la nivel înalt.
Practicarea sportului are beneficii pentru sănătate, în special:
– Contribuie la bunăstarea emoțională: practica sportivă eliberează hormoni activi, cum ar fi serotonină, direct pentru a calmă stările de anxietate, stres și dispoziție. 20 de minute de sport la intensitate medie, de 3 ori pe săptămână, sunt suficiente pentru asta.
– Scăderea efectelor îmbătrânirii: efectele pozitive ale activității fizice asupra sistemului imunitar fac posibilă limitarea îmbătrânirii celulare generate de stresul oxidativ.
– Îmbunătățirea formei fizice: practica sportivă permite o cheltuială calorică bună și
accelerarea metabolismului.
– Îmbunătățirea stării fizice: practica sportivă îmbunătățește rezistența, forța,
coordonarea, flexibilitatea.
– Scăderea riscului de boli grave: practicarea sportului reduce riscul de tulburări cardiovasculare și cerebrovasculare, hipertensiune arterială, diabet de tip 2, osteoporoză, cancer de colon și multe altele.
Sportul la nivel înalt rămâne un aspect specific al practicii sportive. Mai supravegheat, are că scop pregătirea sportivilor la competiții naționale și internaționale în vederea performanței. Scopul este îmbunătățirea capacitățile fizice, mentale și tehnice ale sportivului, astfel încât acesta să atingă vârful posibilităților sale. Sportivul de nivel înalt are deci nevoi specifice și alte aspecte, precum regularitatea programelor, antrenament și odihnă, recuperare și dietă.
În ciuda tuturor, practicarea sportului nu este lipsită de risc. Expune practicantul la riscul de rănire. Cu cât sportul este mai intens și antrenamentul este riguros, riscurile sunt mai mari.
Evitarea rănirii este, de asemenea mai importantă decât instruirea în sine și la toate nivelurile de practică. Un prejudiciu este un obstacol în performanța unui sportiv care se regăsește încetinit în progresul său, iar acest lucru poate compromite și întreaga sa carieră sportivă.
Prin urmare, există o miză în prevenirea accidentărilor în rândul sportivilor. Acest lucru se face prin sprijin și viață adaptată, dar și prin tratarea eficientă a leziunilor, pentru a minimiza timpul necesar vindecării, evitării sechelelor și recidivelor.
Acupunctura oferă un răspuns eficient pentru atingerea acestor obiective. Așadar, sportul si tratamentul prin acupunctura merg mâna în mâna.
Acupunctura întărește performanța sportivului acționând în trei puncte esențiale:
Crește forța explozivă și rezistența musculară
Crește considerabil capacitatea maximă de performanță a sportivului, precum și performanța fizică anaerobă a acestuia. Acest rezultat poate fi interpretat ca un semn al mecanismelor metabolice îmbunătățite. De asemenea, influențează oxigenarea musculară.
Are proprietăți antiinflamatorii
Această metodă îmbunătățește circulația vasculară și limfatică, care are ca efect reducerea umflăturilor și regenerarea țesuturilor în cazurile de tendinite sau entorse. Poate fi utilizat pentru tratarea altor afecțiuni: periostită, epicondilită, sciatică etc. Este, de asemenea, ideală ca tehnică de prevenire.
Acționează asupra bunăstării sportivului
Acupunctura reduce semnificativ nivelul de anxietate al sportivului și, prin urmare, îi permite să creadă în sine și să depășească limitele sale. De asemenea, eliberează endorfine, oferind fericire sportivului, reducând în același timp oboseala mentală.
Tratamentele de acupunctură contribuie astfel la minimizarea nevoii de medicamente.
Iată și alte afecțiuni frecvent întâlnite la sportivi și tratate cu acupunctură: fasciita plantară; epicondilită (cot de tenis); sindromul de frecare al tractului iliotibial; entorse lombare.
Prevenirea este mai bună decât vindecarea
Unul dintre punctele forte ale acupuncturii este cu siguranță puterea sa preventivă. În plus, acupunctura poate reduce timpul de recuperare după exerciții și reduce la minimum rigiditatea și leziunile, așa cum am sugerat mai sus. Acest lucru este de asemenea bun, atât pentru persoana care face sport rar, cât și pentru sportivul experimentat.
De asemenea, putem să facem așa cum fac tot mai multe echipe sportive de înaltă performanță, adică integrarea acupuncturii în asistența medicală personală pentru a crește performanța atletică. Nu trebuie să fii jucător de fotbal la națională pentru a profita de diferitele instrumente și tehnici ale acupuncturiștilor! Există cabinete medicale în România care tratează diferitele probleme legate de activitatea sportivă, chiar și pentru amatori.
Din perspectiva performanței sportive, acupunctura este utilă pentru:
-A scăpa de anxietate înaintea unei competiții;
-Vigilență în timpul exercițiului;
-Recuperare după efort.
Există evidențe științifice?
Mai multe studii au raportat o modificare semnificativă a diferiților parametri biologici și electrici utilizați în medicină sportivă în urma tratamentelor de acupunctură într-un context de antrenament sau competiție.
S-a demonstrat o îmbunătățire a lactatemiei (nivelului de acid lactic în sânge), a hemoglobinei și al zahărului din sânge, după un efort al unui grup de persoane foarte bine antrenate care au primit un tratament de acupunctură față de cele care nu au beneficiat de un tratament de acupunctură.
Un alt studiu a fost realizat pe jucătorii de fotbal adolescenți. Rezultatele au arătat că jucătorii tratați cu acupunctură înainte de competiții au văzut că anxietatea lor cognitivă și somatică scade.
Pe scurt, acupunctura îmbunătățește performanța sportivă, având un efect pozitiv asupra forței, puterii și rezistenței musculare, precum și asupra bunăstării sportivilor, indiferent dacă este vorba de o persoană sedentară care începe să facă sport sau pentru a-i sprijini pe sportivii de performanță.