Cât costă să începi o afacere tip spălătorie self service și în cât timp amortizezi investiția
O spălătorie de tip self service (cu fise / jetoane) pare să fie afacerea momentului în România.
Foarte populare de ani buni în alte țări din Europa, spălătoriile cu fise sunt din ce în ce mai căutate și în România. Asta pentru că există foarte mulți clienții care doresc să își spele mașinile repede și ieftin. Totodată este și o oportunitate de afacere pentru antreprenori datorită faptului că investiția se recuperează relativ repede. Este nevoie de o perioadă de doar trei sau patru ani pentru a trece pe profit.
Ce trebuie să ia în considerare un antreprenor care vrea să deschidă o afacere tip spălătorie self service
Că să va faceți o idee preliminară trebuie să luați în calcul că o spălătorie cu fise / jetoane utilizează următoarele echipamente:
-echipamente pentru camera tehnică: utilajele și automatizările pentru piste, pentru rularea programelor: spumă activă, ceară, clătire cu apă osmozata etc.;
-structura metalică care acoperă pistele precum și brațele, lancea și peria de spălare;
-echipamentele pentru zona de servicii (aspiratoare cu fise, distribuitoare de lavete, spălătoare de lavete).
Investiția și profitul unei spălătorii self service
Investiția în echipamente începe de la aproximativ 16.000 de euro + tva pe boxă.
Profitul net lunar al unei spălătorii auto self service, după acoperirea costurilor și taxelor, este între aproximativ 3.500 – 9.500 de euro / lună.
Profitul depinde și de numărul boxelor de care dispune o spălătorie. O spălătorie în mediul urban are nevoie de cel puțin 4 stații, pe când una din zonele mai puțin circulate poate funcționa și cu doua stații.
De ce spălătoriile de tip self service sunt profitabile?
Motivul ar fi că necesită foarte puțini angajați. Este suficient unul sau doi care însă nu se ocupă cu spălatul mașinilor ci cu întreținerea instalațiilor. Totodată, o spălătorie self service poate funcționa non stop fără pauze de masă și fără concedii.