Pare greu de crezut dar în România se întâmplă lucruri tot mai stranii atunci când vine vorba de modul în care autoritățile aplică prevederile legale. Acest lucru este ilustrat perfect de amenda primită de un șofer pentru că nu avea o rovinietă valabilă pentru mașina pe care o transporta cu platforma.
În luna noiembrie a anului trecut pilotul de curse Sorin Telehoi a plecat din orașul Constanța spre Alba Iulia pentru antrenamentele necesare înainte de startul sezonului de competiție din 2023. Mașina de curse a fost urcată pe o platformă pentru a fi transportată până la locul unde urmau să aibă loc testele. Autoturismul nu avea în interior bordul și scaunele, iar în spate nu erau montate numere de înmatriculare.
Pilotul Sorin Telehoi a primit pe data de 20 martie 2023 o amendă pentru că mașina de curse transportată pe platformă în noiembrie anul trecut nu avea o rovinietă valabilă. „Luni, pe 20 martie m-am trezit cu o amendă pentru lipsa rovinietei pentru mașina respectivă, luată în Snagov, pe 19 noiembrie 2022! Mașina mea fiind pe o platformă nu aveam nevoie de rovinietă! Chiar sunt curios pe ce bază am fost amendat” a declarat Sorin Telehoi citat de gsp.ro. Conform procesului verbal de constatare a contravenției pe care pilotul Sorin Telehoi l-a primit, acesta a fost amendat cu suma de 275 de lei, care poate să fie plătită în termen de cel mult 15 zile la valoarea de 137,50 lei.
„Orice autoturism care este transportat pe platformă nu are nevoie de rovienietă! Cei de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere trebuie să explice motivele amendării, ei sunt cei responsabili” a declarat și Claudiu Costea, purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere București pentru GSP.
Pentru că trăim în România și lucrurile nu pot să fie foarte simple pe Sorin Telehoi îl așteaptă un proces cu Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNAIR) dacă intenționează să obțină anularea acestei amenzi primite inutil. „Domnul respectiv trebuie să conteste acest proces verbal pe care l-a primit, apoi acesta va fi anulat. Mașina era transportată pe platformă, avea număr de înmatriculare pe față, după acesta fiind depistat posesorul autovehiculului respectiv” au declarat pentru GSP reprezentații CNAIR.
Șoferii care se deplasează pe drumurile din România (drumuri naţionale, europene, autostrăzi), trebuie să plătească o taxă de utilizare a acestora, cunoscută sub numele de rovinietă. Taxă variază în funcţie de numărul de zile și categoria vehiculului. Astfel, pentru un autoturism rovinieta valabilă 7 zile costă 14,76 lei de lei, pentru 30 de zile costă 34,43 de lei, pentru 90 de zile preţul ajunge la 63,94 de lei, iar pentru un an de zile costă 137,32 de lei.