Şoferul unei maşini cu volan pe partea dreaptă a uitat cum se circulă în România și a provocat un accident
Şoferul unei maşini cu volan pe partea dreaptă a uitat cum se circulă în România şi a lovit în plin un autovehicul care circula regulamentar. Conducătorul auto care circula regulamentar a suferit mai multe leziuni în urma impactului. Şoferul vinovat, un tânăr de 19 ani, s-a ales cu dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.
Luni, 27 iulie, poliţiştii Biroului Rutier Tecuci au fost sesizaţi cu privire la producerea unui accident rutier, pe D.J. 251, în comuna Matca.
„Din primele verificări a reieşit că un tânăr, de 19 ani, din municipiul Tecuci, ar fi condus autoturismul, cu volan pe partea dreaptă, pe drumul mai sus menţionat, circulând pe sensul opus de mers, şi ar fi intrat în coliziune cu un alt autoturism care circula regulamentar. În urma impactului, bărbatul, de 38 de ani, aflat la volanul acestuia din urmă, a suferit mai multe leziuni care însă, nu au necesitat internarea în spital”, a declarat comisarul şef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.
Rezultatul testării alcoolscopice a fost negativ pentru ambii conducători auto. Poliţiştii au deschis un dosar penal în acest caz pentru vătămare corporală din culpă, scrie Adevărul.ro.
Mașinile cu volan pe partea dreaptă nu vor mai putea fi înmatriculate în România
Măsura va fi luată începând din 1 ianuarie 2021, dacă perioada de tranziție dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană nu va fi prelungită.
Conform RAR, modul în care autovehiculele cu volan pe partea dreaptă introduse individual în România pot primi CIV este precizat clar în Reglementările RNTR 7:
„Postul de conducere trebuie să fie situat pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului. Sunt exceptate autovehiculele speciale utilizate în serviciile publice comunitare (curățenie stradală), precum și autovehiculele care au fost înmatriculate ultima dată într-un alt stat membru al UE și care nu au suferit modificări în raport cu configurația de înmatriculare inițială. Pentru acestea din urmă, în cazul autovehiculelor din categoriile M2 și M3, ușile de serviciu vor fi amplasate pe partea dreaptă, în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului”.
O altă prevedere legală a RNTR 7 este cea referitoare la omologarea individuală a autovehiculelor cu volan pe partea dreaptă, dar care au suferit modificări constructive:
“Omologarea autovehiculelor echipate cu postul de conducere pe partea dreaptă în raport cu planul median longitudinal al vehiculului şi care au suferit modificări ale caracteristicilor constructive menţionate în CIV se acordă numai dacă postul de conducere se schimbă pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al vehiculului”.
Concret, dacă un autovehicul înmatriculat în România cu volanul pe partea dreaptă se prezintă la RAR după ce i-au fost aduse modificări constructive, acesta va putea fi reomologat doar dacă și postul de conducere a fost mutat pe partea stângă.