Senatul României a adoptat, recent, o propunere de modificare a legii circulației. Noile prevederi stabilesc că șoferii tineri și cei neexperimentați nu vor mai avea voie să conducă mașini puternice.
O nouă propunere legislativă de modificare a Codului Rutier a trecut tacit de Senat. Adică, a fost adoptată automat pentru că nu a fost dezbătută și votată în termenul legal.
Printre modificările aduse legii circulației se numără și cea referitoare la șoferii neexperimentați și cei tineri. Aceștia nu vor mai avea dreptul să conducă mașini cu mulți cai putere.
Inițiatorii legii propun ca, prin aceste noi prevederi legale, șoferii să dobândească cel puțin un an de experiență înainte de a conduce o mașină puternică.
Iar cei care nu au împlinit 21 de ani, să nu urce la volanul unor mașini cu o putere mai mare de 100 CP.
„Conducătorii cu vârsta de până la 21 de ani, precum şi cei care au o experienţă de conducere mai mică de un an pentru categoria de vehicule B, le este interzis să condueă vehicule care depăşesc 100 CP, respectiv 75 de kw în cazul vehiculelor electrice”, este textul noii legi.
Astfel, dacă va fi adoptat în această formă, șoferii începători și cei tineri nu vor mai avea voie să conducă mașini puternice.
Această prevedere legislativă urmează să fie dezbătută în plenul Camerei Deputaților.
În cursul dezbaterilor, pot fi aduse modificări acestui proiect. Sau poate fi lăsat în forma actuală și supus votului.
Dacă va fi adoptat cu votul majorității deputaților, atunci proiectul de lege va fi transmis Președintelui României pentru promulgare.
Aceasta este ultima etapă înainte de publicarea în Monitorul Oficial. Iar, odată ce va fi publicat oficial, va deveni regulă obligatorie pentru toți șoferii din România.
Însă, nu există un termen definit pentru parcurgerea acestor pași legislativi. Ceea ce înseamnă că poate dura de la câteva săptămâni până la câțiva ani. Sau, pur și simplu proiectul poate fi respins de Camera Deputaților.