Șoferii profesioniști vor putea obține permisul de conducere mai devreme
Șoferii profesioniști vor putea obține permisul de conducere mai devreme după ce proiectul de lege a fost depus de Guvern spre adoptare la Parlament. Nu toți cei care vor să devină șoferi profesioniști vor putea da examenul mai devreme, ci numai cei ce urmează un curs destinat obținerii unui certificat de calificare profesională inițială.
Proiectul de lege a fost adoptat pe 1 octombrie în ședința săptămânală de Guvern și urmează să fie suspus aprobării Parlamentului. Proiectul prevede reducerea vârstei de la care este posibilă examinarea celor ce vor să devină șoferi profesioniști, de camion sau de autobuz, cu condiția ca aceștia să aibă la activ un curs pentru obținerea unui certificat de calificare profesională inițială.
Potrivit noului act normativ, „permisul de conducere pentru categoriile de vehicule C și CE se eliberează de la vârsta de 18 ani (…) în prezența instructorului auto atestat sau a examinatorului din cadrul autorității competente în timpul desfășurării cursului practic, respectiv a probelor practice pentru obținerea certificatului de calificare profesională inițială, denumit în continuare CPI”, se arată în proiectul aprobat de Guvern. Practic, dacă acest proiect va fi aprobat de Parlament, cei care vor susține examenul pentru obținerea CPI vor putea deveni șoferi de camion din momentul în care devin majori.
Ce trebuie să facă șoferii profesioniști pentru a obține permisul mai devreme
De o reducere a vârstei la care pot da examen vor beneficia și cei care vor să devină șoferi pentru autovehicule din categoria D și DE, în aceleași condiții ca mai sus. Mai exact, aceștia vor putea da examenul pentru obținerea acestor categorii la vârsta de 21 de ani, nu 24, așa cum e acum. Există și o limitare în cazul celor care-și iau astfel permisul mai devreme: aceștia nu vor putea pleca în curse în afara granițelor, permisele obținute fiind valabile doar pe teritoriul României.
Aceste schimbări legate de reducerea vârstei de la care cei interesați pot deveni șoferi profesioniști sunt necesare pentru a transpune normele europene din domeniu, cuprinse în Directiva (UE) 2018/645. Modificările propuse de MAI au ca scop transpunerea normelor europene din domeniu în legislația românească. Măsura este binevenită, în condițiile în care România se confruntă cu o criză acută de șoferi profesioniști.
Pentru a se aplica, proiectul de lege are nevoie de aprobarea Parlamentului și de promulgare din partea președintelui Klaus Iohannis.