Reprezentanții Inspectoratului General de Poliție au confirmat că există o limită de toleranță, astfel că șoferii pot depăși viteza legală fără a fi amendați. Dar, nu cu foarte mult.
Legea stabilește că șoferii pot depăși limita de viteză impusă pe un sector de drum, fără a risca să fie amendați.
Însă, dacă sunt înregistrați de radar că au depășit limita cu mai mult de câțiva kilometri pe oră, nu scapă de sancțiune
Chiar dacă e legea impune anumite limită de viteză, sancțiunile nu se aplică imediat ce șoferul a încălcat aceste limite.
„Legislația rutieră prevede o toleranță legală între care se poate angaja răspundere contravențională. Și anume, de 9 kilometri. Practic, cine depășește cu 1 kilometru viteza legală, nu va fi sancționat, ci doar dacă depășește cu 10 kilometri”, a explicat comisarul șef Alexandru Popa, ofițer specialist în cadrul Direcției Rutiere a IGPR, invitat în cadrul unei emisiuni la Digi FM.
Astfel, sancțiunile se vor aplica etapizat, conform clasei de sancțiuni în care se încadrează abaterea șoferului. Mai multe informații oferite de reprezentantul IGPR regăsiți în clipul de mai jos, începând cu minutul 09:00.
În cazul în care șoferii depășesc cu până la 9 km/h viteza maximă legală, nu vor fi amendați. Cel puțin nu pentru viteză.
Pentru că în legislație sunt prevăzute sancțiuni pentru depășirea cu cel puțin 10 km/h a limitei de viteză.
Sancțiunile pentru depășirea viteze sunt:
Punctul de amendă este plafonat la 165 de lei, în prezent. Așadar, cea mai mică amendă pentru viteză este de 330 de lei, iar cea maximă e de 3.300 de lei.
Însă, în cazul unui accident rutier, de exemplu, dacă se stabilește că viteza era peste limita legală, chiar și cu 2-3 km/h, iar această diferență putea face ca accidentul să fie evitat, instanța de judecată poate hotărâ că accidentul s-a produs din culpă comună. Sau chiar poate pune întreaga vină în sarcina celui care a depășit viteza legală.
De aceea, chiar dacă limita de viteză poate fi depășită cu câțiva kilometri, indicat e să circulăm sub această limită.