Șoferii care vor să conducă motociclete cu cilindree maximă de 125 cm3 au nevoie de școală?

Autor: Radu Țuțulan 26 sept. 2024 Știri auto
Șoferii care vor să conducă motociclete cu cilindree maximă de 125 cm3 au nevoie de școală?

În luna august a intrat în vigoare legea care dă dreptul posesorilor de permis auto să conducă și vehicule pe două roți. Însă, trebuie îndeplinite anumite condiții, inclusiv urmarea unor cururi. De exemplu, șoferii care vor să conducă motociclete cu cilindree maximă de 125 cm3, au nevoie de școală?

Posesorii unui permis de conducere Categoria B au dreptul, începând din luna august, să conducă și motociclete. Dar numai anumite categorii de vehicule pe două roți.

În plus, trebuie îndeplinite mai multe criterii ce țin de vârsta și experiența în conducere a șoferului, capacitatea cilindrică, putere și tipul de transmisie al motocicletei, precum și de absolvirea unor cursuri practice de conducere a unui vehicul pe două roți.

Ce motocicletă poți conduce cu permis Categoria B

Șoferii care dețin permis Categoria B vor avea dreptul să conducă numai anumite tipuri de motociclete.

Criteriile pe care șoferul trebuie să le îndeplinească sunt:

  • vârsta de cel puțin 24 de ani împliniți;
  • experiență de minimum 2 ani de conducere a vehiculelor din categoria B;
  • absolvirea unui curs de pregătire practică pentru conducerea unei motociclete.

Criteriile pe care motocicleta trebuie să le îndeplinească sunt:

  • să aibă transmisie automată;
  • capacitatea cilindrică se fie de cel mult 125 cmc;
  • puterea maximă să nu depășească 11 kW;
  • raportul putere/greutate să fie de cel mult 0,1 kW/kg;
  • să se încadreze în Categoria A1.

Șoferii au nevoie de școală pentru a conduce motociclete de 125 cm3?

Conform legii, toți posesorii de permis categoria B care vor să conducă o motocicletă trebuie să respecte toate criteriile enumerate mai sus.

Indiferent de capacitatea cilindrică a vehiculului, cât timp acesta e încadrat în categoria A1, trebuie urmate cursurile de conducere practică.

Așadar, șoferii care vor să conducă motociclete cu cilindree maximă de 125 cm3 au nevoie de școală. Ceea ce înseamnă că trebuie să urmeze cel puțin 10 ore practice de conducere a unei motociclete.

La finalul pregătirii, șoferii vor primi o adeverință. Acest act se va înscrie automat și într-un registru național, care poate fi accesat de polițiști. Astfel, conducătorii auto nu trebuie să aibă asupra această adeverință când urcă în șaua unei motociclete.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: elementes.envato.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide