Șoferii care nu poartă ochelari de vedere vor fi amendați! Cum poate fi evitată sancțiunea

Autor: Radu Țuțulan 30 mai 2024 Știri auto
Șoferii care nu poartă ochelari de vedere vor fi amendați! Cum poate fi evitată sancțiunea

Poate că sunt conducători auto care nu dau importanță acestui lucru, dar acuitatea vizuală este esențială la volan. De aceea, șoferii care nu poartă ochelari de vedere sau lentile de contact, deși au această obligație, vor fi amendați.

Autoritățile din Spania atrag atenția conducătorilor auto să respecte întocmai legea rutieră.

Iar șoferii care au probleme de vedere, să poarte ochelari sau lentile de contact atunci când se află la volan.

Șoferii care nu poartă ochelari de vedere vor fi amendați!

Pentru a obține permisul de conducere, spaniolii trebuie să treacă de mai multe teste medicale, inclusiv un examen oftalmologic.

Iar în urma examinării se poate stabili că respectiva persoană e obligată să poarte ochelari sau lentile de contact.

Astfel, pe carnet va apărea mențiunea „01.01” sau „01.02”. Ceea ce înseamnă că posesorul permisului nu va avea dreptul să conducă decât dacă poartă ochelari de corecție sau lentile de contact, scrie eldesmarque.com.

Iar cei care nu respectă această obligație, vor fi amendați.

Cât e amenda pentru șoferii care nu poartă ochelari de vedere

Amenda pentru șoferii care nu poartă ochelari de vedere, deși au această obligație, este de 200 de euro.

Și singura modalitate de a evita această sancțiune este ca cel aflat la volan să folosească ochelarii de vedere.

Desigur, această obligație se aplică doar conducătorilor auto cărora medicii le-au impus folosirea lentilelor sau ochelarilor de vedere.

Obligații pentru șoferii din România care au probleme de vedere

În România, legislația stabilește mai multe obligații în ceea ce privește acuitatea vizuală.

Persoanele care solicită eliberarea permisului de conducere sau reînnoirea acestuia trebuie să aibă acuitatea vizuală, cu lentile de corecţie, dacă este necesar, de cel puțin 0,8 la ochiul cel mai bun şi de cel puţin 0,1 la celălalt ochi. Dacă se utilizează lentile de corecţie pentru a obţine valori de 0,8 şi 0,1, acuitatea respectivă (0,8 şi 0,1) trebuie să se obţină fie prin corecţie cu ajutorul ochelarilor de maximum plus 8 dioptrii, fie cu ajutorul lentilelor de contact”, se stabilește în Ordinul 1162/2010 privind normele fizice obligatorii în vederea obținerii permisului de conducere.

Același document stabilește că șoferul trebuie să aibă un câmp vizual orizontal de cel puţin 160 de grade la ambii ochi. Iar extensia trebuie să fie de cel puţin 70 de grade la stânga şi la dreapta şi de 30 de grade ascendent şi descendent.

Nu se emit şi nu se reînnoiesc permise de conducere pentru solicitanții sau conducătorii auto care prezintă probleme în ceea ce privește sensibilitatea la contraste sau care suferă de diplopie”, se mai prevede în document.

În plus, după o pierdere importantă a vederii la un ochi, șoferul nu va avea voie să conducă timp de cel puțin 6 luni. După această perioadă, este obligat să facă un examen oftalmologic. Și doar dacă specialistul îi va da aviz favorabil se va putea urca din nou la volan.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: eldesmarque.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide