Șoferii au voie să refuze etilotestul și drugtestul. Ce pot face polițiștii în continuare | VIDEO

Autor: Radu Țuțulan 04 iul. 2024 Știri auto
Șoferii au voie să refuze etilotestul și drugtestul. Ce pot face polițiștii în continuare | VIDEO

Guvernul a aprobat noi reguli în ceea ce privește testarea conducătorilor auto împotriva alcoolului sau a drogurilor. Șoferii au voie să refuze etilotestul și drugtestul, dar polițiștii sunt obligați să ia în acel moment o măsură fermă.

Conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice este considerată infracțiune.

De aceea, legea prevede suspendarea chiar și 10 ani a permisului auto în cazul șoferilor prinși la volan sub influența alcoolului.

Aceeași sancțiune se aplică și conducătorilor auto drogați, sau aflați sub influența unor substanțe psihoactive.

Însă, legislația rutieră a fost modificată, recent de Guvern și au fost aduse noi reguli privind testarea.

Șoferii au voie să refuze etilotestul și drugtestul

În momentul în care sunt opriți de poliție pentru control, șoferii au voie să refuze etilotestul. De asemenea, au dreptul să refuze și verificarea cu drugtestul.

Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii unui permis de conducere și refuză sau nu poate să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, la solicitarea polițistului rutier, […] este obligată să se supună recoltării mostrelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei ori a consumului de substanțe psihoactive”, se stabilește în noua lege, adoptată de Guvern.

Așadar, nu se consideră o încălcare a legii refuzul de a sufla în etilotest. Și nici refuzul de a oferi mostre de salivă pentru verificarea rapidă cu drugtesterul.

Poate refuza testul, dar rămâne fără permis”, a explicat Alexandru Popa, ofițer specialist în cadrul Direcției Rutiere a IGPR, în cadrul unui interviu acordat DigiFm.

În cazul în care șoferul refuză testarea rapidă, permisul de conducere este suspendat automat.

În plus, este obligat să-l însoțească pe agentul de poliție la o unitate medicală pentru a-i fi prelevate de mostre biologice.

Ce se întâmplă dacă șoferul refuză testarea

Deși nu încalcă legea, șoferului permisul de conducere a șoferului care refuză verificarea cu etilotestul sau drugtestul va fi reținut până când probele de sânge confiră că acesta nu a consumat alcool sau alte substanțe interzise.

Când persoana refuză sau nu poate să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, polițistul rutier dispune retragerea permisului de conducere până la data primirii rezultatului analizei mostrelor biologice, eliberând o dovadă înlocuitoare a acestuia fără drept de circulație”, a stabilit Guvernul, conform proiectului propus de Ministerul Afacerilor Interne.

În schimb, dacă șoferul refuză recoltarea de sânge, comite o infracțiune. Aceasta se sancționează cu până la 5 ani de închisoare cu executare.

În plus, permisul de conducere poate fi suspendat până la 10 ani pentru alcool, droguri sau refuzul de a se supune testării.

Mai multe informații despre acest subiect regăsiți în clipul de mai jos, începând cu minutul 13:48.

VIDEO

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide