Un proiect de lege depus la Senat propune introducerea obligativității susținerii unor cursuri de conducere defensivă și de prim-ajutor. Șoferii care vor să obțină permisul auto sau cei care au permisul suspendat vor trebui să urmeze astfel de cursuri.
Acestea ar urma să fie puse la dispoziție de școlile auto autorizate, respectiv de către persoanele autorizate de autoritățile publice din domeniul sănătății. În cazul în care proiectul USR va fi adoptat, școlile de conducere auto vor elibera diplome de absolvire a acestor cursuri, iar ca dovadă vor trebui anexate înregistrări audio-video care să probeze efectuarea acestor cursuri.
Proiectul legislativ a fost inițiat de un grup de parlamentari USR în frunte cu senatorul Cosmin Poteraș și vizează completarea OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice – Codul Rutier.
Potrivit inițiatorilor, modificările și completările preconizate ar urma să se adreseze inclusiv conducătorilor auto cărora li se aplică măsura complementară de suspendare temporară a dreptului de a conduce pe drumurile publice ca urmare a comiterii unor contravenţii şi celor care doresc să beneficieze de posibilitatea de a reintra în posesia permisului auto.
Dincolo de introducerea cursurilor obligatorii de conducere defensivă și a celor e acordarea primului ajutor în caz de accidente, proiectul mai vizează și introducerea unui termen de plată al amenzilor. Astfel, șoferii care nu își vor plăti amenzile în termen de cel mult șase luni vor avea permisul de conducere suspendat.
Cursul de conducere defensivă oferă șoferilor atât suport teoretic, cât și practic pentru perfecționarea stilului de conducere. Scopul principal al acestor cursuri îl reprezintă deprinderea unui comportament la volan prin care candidații să conștientizeze și să identifice riscurile existente în trafic.
De asemenea, cursanții vor învăța să se informeze cu privire la comportamentul mașinilor în situații-limită, dar și la modul în care trebuie să reacționeze în vederea prevenirii accidentelor rutiere.
Cursurile de acordare a primului ajutor în caz de accident rutier reprezintă o pregătire specială a șoferilor şi a candidaţilor pentru obţinerea permisului de conducere în vederea dobândirii unor competenţe privind aplicarea măsurilor de prim-ajutor înainte de intervenţia cadrelor medicale.