Cum a reușit un șofer din Alba Iulia să scape de o amendă. Gafa comisă de polițiști
Un șofer din Alba Iulia, amendat de poliţiştii rutieri în urma unor abateri, a obţinut în instanţă anularea sancţiunii după ce agentul a uitat să treacă în procesul-verbal cuantumul amenzii care trebuie plătit în 15 zile (jumătate din minim, conform legii).
În plângerea înregistrată la Judecătoria Alba Iulia, bărbatul a arătat că a fost oprit de un echipaj de poliţie care i-a cerut actele pentru control şi i-a spus că nu-i funcţionează un stop pe partea dreaptă a maşinii, fiind-i întocmit un proces verbal cu cele constatate.
Bărbatul a mai arătat în plângere că i s-a scris o amendă pentru că nu ar fi purtat centura de siguranţă, poliţistul spunându-i că dacă îl amendează pentru defecţiuni la sistemul de lumini, trebuie să îi reţină şi certificatul de înmatriculare.
Şoferul l-a rugat pe poliţist să îi scrie doar un avertisment, însă acesta a refuzat, spunându-i să fie mulţumit că nu îi reţine certificatul de înmatriculare. Șoferul din Alba Iulia a semnat procesul verbal, deşi era convins că este întocmit ilegal şi abuziv.
În momentul în care a mers la biroul de Impozite si Taxe pentru a plăti jumătate din minimul amenzii, bărbatul a constatat că în procesul-verbal nu era trecută suma ce trebuia plătită. În consecinţă, el s-a decis să conteste în instanţă amenda, cerând anularea procesului-verbal de contravenţie.
În soluţia dată Judecătoria Alba Iulia a apreciat că „omisiunea agentului constatator de a menţiona în actul constatator posibilitatea persoanei sancţionate contravenţional de a achita jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege în termen de 15 zile reprezintă o nulitate relativă a procesului verbal de contravenţie”. În acest caz, magistraţii au decis că procesul-verbal nu este întocmit legal şi au dispus anularea lui.
Sentinţa instanţei din Alba Iulia nu este definitivă şi poate fi contestată cu apel, în termen de 30 de zile de la comunicare.