Situație critică în Rusia. Șoferii nu mai au de unde alimenta cu benzină și motorină
Rusia se confruntă cu o situație critică a carburanților, iar șoferii nu mai au de unde alimenta cu benzină și motorină din cauza penuriei de combustibil.
Rusia este unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume. În 2022, a extras peste 535 milioane de tone de țiței și condensat de gaze. Iar pentru anul acesta, producția estimată este de 490-500 milioane de tone.
Cu toate astea, rușii se confruntă cu o criză uriașă de combustibil. În aproape toată țara, benzinăriile au rămas fără carburant.
Situație critică în Rusia
Comercianții spun că piața combustibililor a fost afectată de o combinație de factori. Printre acestea se numără întreținerea la rafinăriile de petrol, blocajele infrastructurii căilor ferate și deprecierea rublei rusești, notează Reuters, citat de Hotnews.ro.
Depozitele regionale de produse petroliere din regiunile de sud ale Rusiei au fost nevoite să reducă sau chiar să suspende vânzările de combustibil. Astfel, benzinăriile au fost nevoite să limiteze volumele vânzărilor de combustibil către clienți.
„Benzina Ai-92 nu este disponibilă pentru vânzări cu amănuntul în regiunea Krasnodar. În Adîgheia şi Astrahan, nu există aproape deloc benzină şi motorină Ai-95”, a spus un comerciant din sudul Rusiei.
Un alt comerciant a spus că de mai bine de două săptămâni nu se mai găsește motorină la depozitele de petrol din toată zona Samara, situată în regiunea râului Volga.
Șoferii nu mai au de unde alimenta cu benzină și motorină
Comercianții spun că penuria este cauzată, de fapt, de o creștere bruscă a prețurilor En-Gros. Benzinăriile sunt obligate să cumpere combustibil la un preț ridicat, dar să-l vândă ieftin. Pentru că statul a plafonat prețurile de vânzare la pompă a benzinei și motorinei.
În ultimele două luni, prețul motorinei la bursa de mărfuri au crescut în medie cu mai mult de 25%, până la 67.000 de ruble (700 de dolari) pe tonă.
„Nu cumpărăm. Prețurile sunt nebunești”, a spus proprietarul unui depozit de combustibil din Rusia.
Autoritățile ruse susțin prin diverse comunicate și ieșiri publice că nu e nicio problemă de aprovizionare și cetățenii își pot cumpăra în continuare benzină și motorină. Cu toate acestea, admit că o parte din combustibilul destinat exportului a fost redirecționat către consumul intern.
În prezent, un litru de benzină se vinde în Rusia cu aproximativ 55 de ruble (2.62 lei), cu aproape 5 ruble mai scump decât în luna mai.