Situație controversată în cea mai ciudată intersecție din București. Cine are prioritate – VIDEO

Publicat: 27 01. 2024, 07:00

O intersecție din România dă bătăi de cap șoferilor, pentru că cei aflați pe drum cu prioritate, care au și verde la semafor, sunt obligați să cedeze trecerea șoferilor care vin de pe drumul secundar.

O femeie a filmat o intersecție din București pe care spune că nu o înțelege. Tânăra se află la volanul unei mașini care circulă pe un drum cu prioritate.

Are verde la semafor, dar trebuie să se oprească în mijlocul intersecției pentru a acorda prioritate șoferilor care vin de pe drumul secundar.

Intersecția din București care îi bagă în ceață pe șoferi

Într-un clip postat online, femeia, care face un viraj la stânga, prezintă următoarea situație:

  • circulă într-o intersecție semaforizată și are „verde” la semafor;
  • indicatorul aflat lângă semafor stabilește că drumul are prioritate pentru cei care virează la stânga și urmează să intersecteze alte două drumuri fără prioritate, din dreapta;
  • si cei care vin din sens opus, dar de pe drumul secundar, au verde la semafor
  • femeia, care face stânga pe drumul cu prioritate, e obligată să cedeze trecerea celor care vin de pe drumul secundar.

Practic, deși se află pe drumul cu prioritate și circulă pe culoarea verde a semaforului, femeia este obligată să cedeze trecerea.

Să îmi dea și mie cineva o explicație logică pentru această intersecție. Deci, eu am prioritate, e drum cu prioritate. Ăia de acolo, care vin și pentru care noi oprim ca să nu facem accident, au „cedează”. Suntem în situație de egalitate că e verde și la ei și la noi. Deci, de ce trebuie să opresc eu ca să treacă ei?!”, este nedumerirea femeii, care a postat clipul online și a cerut opinia altor conducători auto.

Drum cu prioritate și verde la semafor, dar ești obligat să cedezi trecerea?

Polițistul Tavi Perțea a explicat pe contul său de YouTube că există mai multe situații în care se aplică regula priorității de dreapta.

Dacă avem un semafor care dă verde și la noi și la ceilalți, atunci suntem în situație de egalitate, deci sărim peste indicatoarele și marcajele rutiere. În această situație se aplică prioritatea de dreapta”, a explicat polițistul.

Așadar, indicatorul de drum cu prioritate e valabil, în această intersecție, doar în cazul în care semaforul nu funcționează.

Pentru că, a explicat polițistul, ordinea de trecere într-o intersecție este stabilită de:

  1. Semnalele polițistului;
  2. Semnalele luminoase și sonore ale mașinilor de intervenție (poliție, pompieri, salvare, etc.);
  3. Semnalele luminoase ale semaforului;
  4. Semnale luminoase sau sonore (la trecerea cu calea ferată, de exemplu);
  5. Indicatoarele rutiere;
  6. Marcajele rutiere;
  7. Regulile de circulație (prioritate de dreapta, de exemplu).

Astfel, semnalul luminos, adică semaforul, este superior indicatorului rutier. Deci, într-o intersecție unde există indicator cu drum cu prioritate la stânga, dar și semafor care permite circulația din ambele sensuri pe direcția înainte sau la stânga, atunci indicatorul își pierde puterea.

Deci, într-o astfel de intersecție se aplică regula priorității de dreapta când șoferul schimbă direcția de mers.

VIDEO

Sursa: Tavi Perțea / YouTube