Sistemul Tesla Autopilot confundă luna plină cu un semafor pe galben

Autor: Cristian Agatie 26 iul. 2021 Știri auto

Un utilizator Tesla a scris pe Twitter despre comportamentul bizar al sistemului Tesla Autopilot, care confundă luna plină cu un semafor pe galben. Nu este prima oară când sistemul de conducere autonomă de nivel 2 al Tesla este păcălit, ceea ce pune un mare semn de întrebare în dreptul ambițiilor de conducere autonomă ale producătorului american.

Intră în Galeria FOTO

În ciuda optimismului producătorilor, sistemele de conducere autonome sunt încă la mulți ani distanță de lansarea comercială. Chiar și cele mai avansate sisteme montate pe mașinile de serie astăzi abia au atins nivelul 2 de autonomie, ceea ce înseamnă că șoferul trebuie să fie pregătit în orice moment să preia controlul. Cu toate acestea, mulți posesori de mașini Tesla consideră că sistemul Autopilot este capabil să se descurce independent.

Că nu este așa, o dovedesc numeroasele accidente în care au fost implicate mașinile Tesla exact în momentele în care sistemul Autopilot controla mașina. Particularitatea sistemului Autopilot, față de alte sisteme de conducere autonomă, este că se bazează doar pe senzorii optici pentru maparea împrejurimilor. Adesea, identificarea obiectelor este departe de realitate, ceea ce a dus, de-a lungul timpului, la situații de-a dreptul hilare, atunci când acestea nu au fost direct tragice.

Tesla Autopilot confundă luna plină cu un semafor pe galben. Ce alte „dude” a mai dat Autopilot?

Un utilizator Tesla a postat pe Twitter un videoclip în care sistemul Autopilot al mașinii sale Tesla confundă în mod repetat luna plină cu un semafor aflat pe culoarea galbenă, motiv pentru care mașina are tendința de a reduce viteza. În videoclip, luna plină se află destul de aproape de linia orizontului, iar culoarea acesteia este galbenă. Totuși, dacă pentru ochiul uman nu încape îndoiala că e vorba de lună și nu de altceva, pentru „ochiul” sistemului Autopilot confuzia este maximă.

Nu este prima oară când sistemul Autopilot face confuzii de acest gen. Într-o altă relatare mai degrabă comică, o mașină Tesla confundă sigla Burger King cu semnul „STOP”, motiv pentru care mașina se oprește ca și când s-ar apropia de o intersecție în care trebuie cedată trecerea. Scăparea sistemului Autopilot a fost speculată de cei de la Bruger King, care au oferit un meniu gratuit celor care au postat pe rețelele de socializare clipuri video cu scăpările sistemului Autopilot.

În ciuda acestor scăpări și chiar a accidentelor cu impact mediatic major, sistemul Tesla Autopilot este în general extrem de sigur, contribuind la creșterea siguranței traficului. O dovedesc statisticile accidentelor, care arată o contribuție majoră a sistemului Autopilot la reducerea numărului de accidente. În trimestrul al treilea al anului trecut, mașinile Tesla au înregistrat o rată de un accident la fiecare 4,59 milioane de mile în cazul șoferilor care au condus cu sistemul Autopilot activat.

Cei care au condus cu Autopilot dezactivat, dar cu sistemele de asistență ale mașinii activate, rata accidentelor este aproape dublă – unul la fiecare 2,42 de milioane de mile. În cazul șoferilor care nu au activat nici Autopilot nici sistemele de asistare a conducerii, rata este de 1:1,79 milioane de mile conduse.

sursa: Jalopnik


Urmărește Promotor.ro pe Google News



Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide