Sfaturile Goodyear pentru condusul pe timp de iarnă. La ce trebuie să fim atenți în sezonul rece? (P)

Publicat: 17 12. 2024, 09:38
Actualizat: 17 12. 2024, 09:38

Iarna își intră în drepturi, astfel că trebuie să ne echipăm mașinile cu anvelope de iarnă pentru a putea circula în continuare pe drumurile publice. Pe lângă acest lucru, Goodyear a pregătit o serie de sfaturi pentru șoferi, care să ușureze condusul pe timp de iarnă.

Așa cum bine știm, în România, este obligatoriu să folosim anvelope de iarnă (M+S) pe toate drumurile acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. Aceste anvelope trebuie montate pe toate roțile și nu există o dată stabilită pentru utilizarea anvelopelor de iarnă. Utilizarea acestora este determinată exclusiv de condițiile meteorologice și de starea drumurilor pe care circulăm, ci nu de o anumită perioadă concret desemnată.

Cel mai nou studiu efectuat de Goodyear arată că 30% dintre români utilizează anvelope de iarnă doar pentru a îndeplini cerințele legale. Pentru restul de 70%, principalul argument care îi determină să facă trecerea la anvelopele de iarnă este siguranța, iar 53% dintre ei spun că se simt mai încrezători să conducă în condiții de iarnă atunci când mașina este echipată cu anvelope speciale, preferând să își echipeze mașinile cu anvelope de dedicate sezonului rece.

Anvelopele de iarnă trebuie să respecte anumite criterii

Pentru ca o anvelopă de iarnă să poată fi folosită în siguranță, aceasta trebuie să prezinte marcajul M+S și să aibă o adâncime a benzii de rulare (suprafața care intră în contact cu solul) de cel puțin 1,6 mm.

În România, anvelopele de iarnă marcate doar cu simbolul M+S îndeplinesc cerințele legale, însă în unele țări europene, șoferii trebuie să utilizeze anvelope marcate cu simbolul fulgului de zăpadă de munte cu trei vârfuri (3PMSF).

Simbolul fulgului de nea, comparativ cu marcajul M+S, arată că o anvelopă respectă criterii și mai exigente pentru conducerea în condiții de iarnă. Pentru performanțe optime în condiții de iarnă, Goodyear recomandă utilizarea anvelopelor clasificate 3PMSF, cum ar fi premiatul UltraGrip Performance 3, care este certificat atât cu simbolurile M+S, cât și 3PMSF.

Sfaturi pentru o călătorie în siguranță pe timp de iarnă

Ne putem pregăti și mai bine pentru condusul de timp de iarnă urmând câțiva pași simpli, care ne vor ajuta să ne creștem și încrederea în abilitățile de șofat în condiții nefavorabile. Acestea sunt cele mai importante sfaturi pe care Goodyear le oferă în acest an șoferilor:

  • Verificați legea – Ghidul Goodyear privind condusul pe timp de iarnă vă poate ajuta să fiți la curent cu normele specifice dacă planificați o călătorie în afara țării. Însă, vă recomandăm să verificați întotdeauna cu autoritățile din fiecare țară pentru a vă asigura care sunt cele mai recente reguli privind anvelopele de iarnă;
  • Alegeți anvelopele potrivite – Pentru a respecta reglementările în vigoare, asigurați-vă că alegeți anvelope prezintă cerificările potrivite. Sigla Three-Peak Mountain Snowflake (3PMSF) indică faptul că anvelopele îndeplinesc standardele de performanță pentru iarnă și toate anvelopele din gama de iarnă Goodyear îndeplinesc criteriile relevante pentru acest marcaj;
  • Echipați-vă cu anvelopele de iarnă din timp – Chiar dacă în România nu există o dată anume pentru montarea anvelopelor de iarnă, Goodyear recomandă „regula celor 7 grade”. Anvelopele de iarnă sunt cea mai bună alegere în orice condiții meteorologice sub 7 grade Celsius, chiar dacă nu există zăpadă sau gheață pe carosabil, deoarece compoziția lor funcționează cel mai bine la temperaturi scăzute;
  • Verificați presiunea anvelopelor și starea acestora – Respectați recomandările producătorului autovehiculului privind presiunea în anvelope. De asemenea, trebuie să știm că temperaturile scăzute pot influența presiunea în anvelope. Verificați în mod regulat presiunea în anvelope și adâncimea benzii de rulare și asigurați-vă că acestea nu prezintă fisuri sau deteriorări;
  • Verificați mașina înainte să plecați la drum – Înainte de a porni la drum este foarte important să verificați atent automobilul. Asigurați-vă că îndepărtați zăpada de pe geamuri, faruri și stopuri, dar și de pe plafon. Zăpadă rămasă pe plafonul mașinii reprezintă un pericol în timpul deplasării, deoarece se poate desprinde, reducând astfel vizibilitatea, fapt ce poate duce la accidente. Nu în ultimul rând, verificați nivelul fluidelor mașinii: lichid de spălare parbriz, antigel, ulei, lichid de frână;
  • Conduceți cu prudență sporită – Temperaturile scăzute și suprafețele alunecoase vor reduce aderența oricărei mașini. Păstrați o distanță mai mare față de mașina din față pentru a avea mai mult timp în care puteți reacționa și frâna în siguranță. Distanțele de oprire pot fi de zece ori mai mari pe drumurile înghețate;
  • Nu vă grăbiți – Adaptați viteza la condițiile meteorologice predominante. Nu bruscați comenzile mașini (frâna, accelerația, direcția) și conduceți preventiv. Orice comandă bruscă poate destabiliza mașina pe o suprafață alunecoasă, ceea ce poate duce la accidente.

Goodyear oferă o gamă premiată pentru a răspunde nevoilor majorității șoferilor europeni. Această gamă include Goodyear UltraGrip Performance 3, care este acum disponibilă în mai multe dimensiuni ca oricând, cu aproape 40 de dimensiuni noi pentru jante de 19 inchi și peste.

Aceasta are o serie de caracteristici inovatoare, cum ar fi tehnologia Goodyear Snow Protect, care crește numărul de muchii de aderență pe profilul benzii de rulare a anvelopei pentru a oferi mai multă aderență pe zăpadă, și tehnologia Wet Grip+, care împinge apa în lateral pentru a reduce riscul de acvaplanare.