Petrom, singurul producător local de petrol şi gaze, încearcă anul acesta să găsească un cumpărător pentru proiectul eolian Dorobanţu (Constanţa), în care a investit 90 mil. euro, dar pe lângă acest activ semnificativ, compania mai are la „soldări“ zeci de active, de la moteluri şi camere în cămine de nefamilişti până la autoturisme sau camioane, informează Ziarul Financiar.
Încă de la privatizarea din 2004, anul în care acţionarul majoritar al Petrom a devenit grupul petrolier austriac OMV, compania încearcă să-şi facă ordine în portofoliul de active pentru a se concentra doar pe activitatea de bază. În acest scop, compania găzduieşte pe propriul site o divizie de real estate, Imobiliare OMV Petrom, acolo unde pot fi consulatate ofertele de vânzare ale companiei. Astfel, Petrom are la vânzare autocamioane, apartamente, moteluri, terenuri, depozite, dar şi active mai „exotice“ cum ar fi camere în cămine de nefamilişti sau magazine. De asemenea, la vânzare sunt scoase sediile companiei din Bacău, Bistriţa, Brăila sau Oradea.
Obiectul principal de activitate al Petrom este extracţia hidrocarburilor, dar înainte de 2004, anul în care guvernul Năstase a decis privatizarea celei mai mari companii din România, producătorul de petrol şi gaze era implicat într-o serie mare de activităţi. Potrivit contractului de privatizare al Petrom, disponibil pe site-ul Ministerului Economiei, firma avea circa 180 de obiecte de activitate conform Clasificării Activităţilor din Economie Naţională (CAEN), printre care se numără cultivarea cerealelor, cultivarea legumelor, cultivarea fructelor, a nucilor sau a mirodeniilor, creşterea porcinelor, fabricarea pâinii sau producţia de ape minerale şi băuturi răcoritoare.
De la privatizare, compania a vândut mai multe afaceri, cum ar fi cea cu ape minerale, dar a închis şi active precum combinatul Doljchim sau rafinăria Arpechim.
Petrom a înregistrat în primul semestru al anului un profit net de 405 mil. lei, mai mic cu 61% faţă de prima jumătate din 2015, şi afaceri mai mici cu 18%, la 7,2 mld. lei.