Semnificație martori de bord de culoare galbenă. Ce indică toți martorii din bord aprinși

Autor: Radu Țuțulan 01 aug. 2024 Știri auto
Semnificație martori de bord de culoare galbenă. Ce indică toți martorii din bord aprinși

Autovehiculele au un sistem de alertare a șoferilor foarte complex, care nu trebuie ignorat. Fiecare martor de bord aprins indică o situație, o problemă sau o avarie serioasă. Iată ce semnificație au acești martori de bord de culoare galbenă.

Producătorii auto au implementat o serie de semnale de alarmă, vizuale și auditive, care să avertizeze șoferii când mașina are probleme. Tabloul de bord al mașinii cuprinde zeci de semnale luminoase sub forma unor pictograme. Acestea au culori distincte și o formă sugestivă.

De exemplu, un martor de culoare verde are rol informativ, dar unul de culoare roșie indică o avarie serioasă.

Iar un led de culoare portocalie sau galbenă poate indica atât o problemă de funcționare, cât și o simplă notificare.

Semnificație martori de bord de culoare galbenă

Iată care sunt cele mai importante semnificații ale martorilor de bord de culoare galbenă sau portocalie.

2. Martorul de servo-direcție: poate indica o eroare pasivă sau o defecțiune a sistemului de servo-direcție. Problemele cele mai des întâlnite provin de la modulul electronic al servo-direcției, care se poate coroda sau dezvolta erori de funcționare.

4. Nivel scăzut al lichidului pentru curățarea parbrizului: Acest avertisment apare când lichidul de spălare a parbrizului s-a epuizat.

5. Plăcuțele de frână uzate: Mașinile care dispun de senzori de uzură al plăcuțelor de frână vor activa acest martor când e necesară înlocuirea acestora.

11. Martorul de bujii: Acest martor poate indica probleme ale sistemului de aprindere ori injecție. Dacă martorul rămâne aprins și este însoțit și de alte simptome, se recomandă efectuarea unei vizite la service pentru identificarea problemei.

17. Apăsarea pedalei de ambreiaj: Acest martor impune apăsarea pedalei de ambreiaj, de regulă pentru pornirea motorului autovehiculului.

21. Presiune anvelope: Acesta se aprinde atunci când senzorii detectează o presiune scăzută într-una sau mai multe dintre anvelopele autoturismului.

23. Bec ars: Se aprinde în momentul în care detectează că un bec din sistemul de iluminat al autovehiculului este ars ori nefuncțional.

24. Bec de frână ars: Indică defecțiuni la sistemul de iluminat la frânare.

25. Filtru de particule: Acesta avertizează că filtrul este înfundat și necesită regenerare, curățare sau înlocuire.

29. Catalizator: Indică probleme la nivelul catalizatorului ce echipează mașină.

35. Sistem de faruri adaptive: Avertizează în cazul în care se detectează o problema la sistemul de reglare automată a farurilor.

41. Apă în filtrul de combustibil: martorul e dedicat mașinilor echipate cu motoare diesel și avertizează când detectează apă în filtrul de motorină.

49. Sistemul ABS: Când rămâne aprins, indică o problemă la sistemul ABS.

54. Cutia de viteze automată: Acest martor avertizează în vederea apăsării pedalei de frână atunci când selectorul modurilor de conducere a fost mutat de pe poziția P (modul parcare).

57. Nivelul de ulei: acesta se va aprinde atunci când nivelul uleiului a scăzut sub valoarea recomandată. În acest caz, e necesară o completare de ulei.

62. Martorul de motor: Martorul acesta se activează din multiple cauze ce țin de funcționarea propulsorului. Poate fi o problemă cu emisiile, un filtru de particule înfundat, o defecțiune a turbinei, șamd.

Ce faci când se aprind martorii de bord de culoare galbenă sau portocalie

În general, simbolurile de culoare galbenă ne anunță că un sistem nu funcționează corespunzător. Sau că ar fi bine să verificăm o anumită piesă, precum filtrul de particule, filtrul de combustibil sau presiunea din roți.

În funcție de compartimentul unde se află sistemul sau piesa cu probleme, simbolul are o formă distinctă: motor, roți, direcție, sistem de iluminare, transmisie, combustibil, etc.

Când în bord se aprinde un martor de culoare galbenă/portocalie, atunci e indicat să cereți sfatul unui mecanic. Nu e neapărat să opriți mașina, dar trebuie să verificați cât mai rapid mașina.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: elements.envato.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide