Șefa Ford România: Merg mai repede pe bicicletă decât trenurile care ne transportă mașinile
Starea infrastructurii feroviare din România o nemulțumește profund pe șefa Ford România, Josephine Payne, care a declarat că merge mai repede pe bicicletă decât trenurile care transportă mașinile Ford spre vestul Europei.
Ford România pierde zeci de milioane de euro din cauza timpilor de transport mari pe calea ferată, bani pe care i-ar fi putut investi în fabrica de la Craiova. Un tren de marfă are nevoie de circa 26 de ore pentru a parcurge cei aproximativ 400 de kilometri dintre Craiova și granița cu Ungaria. În vamă se mai pierd alte 9 ore pentru controalele vamale.
„Viteza medie este de 15-20 de kilometri pe oră, mai puțin decât pot eu să prind cu bicicleta. Și, să ne înțelegem, nu sunt sportiv olimpic, nu pedalez foarte repede, dar pot să întrec acest tren. În mod sigur asta este o problemă pentru noi”, spune Josephine Payne, președinte Ford România și director general al fabricii Ford Craiova, citată de ProTV.
Ford trimite cu trenul la export peste 100.000 de mașini/an. Trenurile cele mai lungi au peste 700 de metri și transportă peste 700 de mașini. Chiar și pe segmentele reabilitate, cum ar fi Arad – Curtici, viteza maximă este de 80 km/h, dar media pe țară este sub 20 km/h, din cauza numeroaselor staționări și restricții.
Șefa Ford România: Merg mai repede pe bicicletă decât trenurile
Problema este confirmată de Eduard Iancu, director Deutsche Bahn Cargo România, unul dintre marii transportatori feroviari care operează în țara noastră.
„Noi avem locomotive care pot să meargă lejer cu 120 de km/h oră, vă spun că nu avem unde să mergem cu aceste viteze. Noi operăm trenuri în toată Europa. Aş vrea să vă spun că media europeană la acest moment, ca viteză de circulaţie, înseamnă 50 km pe oră. În România, viteza medie de circulaţie este de 17 km/h, până la acest moment, cea mai joasă viteza de circulaţie.”
Problema principală este starea precară a infrastructurii feroviare, dar și ritmul extrem de lent al reabilitării acesteia. România a modernizat în medie sub 20 km de cale ferată pe an de la Revoluție până în prezent. Este motivul pentru care volumul mărfurilor transportate pe calea ferată a ajuns în 2018 să fie la puțin peste un sfert față de nivelul din 1990.
Producția Ford la Craiova a accelerat semnificativ după introducerea în fabricație a modelului Puma. Ford se pregătește să aducă la Craiova un al treilea model, acesta urmând să fie primul cu propulsie electrică produs în România.
sursa: Hotnews.ro