Se schimbă condițiile de obținere a permisului pentru șoferii profesioniști

Autor: George Cristea 28 iul. 2020 Știri auto
Se schimbă condițiile de obținere a permisului pentru șoferii profesioniști

Se schimbă condițiile de obținere a permisului pentru șoferii profesioniști. Ministerul Afacerilor Interne dorește modificare Codului Rutier astfel încât cei care doresc obținerea permisului de conducere pentru categoriile de profesioniști să o poată face mai devreme.

Potrivit unui proiect de modificare a Codului Rutier aflat în dezbatere publică, MAI propune reducerea vârstei de la care cei interesați să devină șoferi profesioniști pot da examenul pentru permis. Este vorba de cei care doresc să devină șoferi de camion  sau de autobuz (categoriile C, CE și D, DE). Totuși, nu toți cei care vor să devină șoferi profesioniști vor putea da examenul mai devreme, ci numai cei ce dețin un certificat de competență profesională.

Condițiile de obținere a permisului pentru șoferii profesioniști. Schimbare importantă

Mai exact, prin acest proiect se propune reducerea vârstei la care pot obține permisul de conducere pentru categoriile C și CE cei ce dețin un certificat de competență profesională pentru atestarea unei calificări inițiale (CPI), repectiv de la 21 de ani, cât e în prezent, la 18 ani. Astfel, cei care respectă condiția deținerii unui certificat CPI vor putea deveni șoferi de camion din momentul în care devin majori.

Proiectul prevede o reducere similară a vârstei la care pot da examen și cei ce vor să devină șoferi pentru autovehicule din categoriile D și DE și au un certificat CPI. Mai exact, aceștia vor putea da examenul pentru obținerea acestor categorii la vârsta de 21 de ani, nu la 24, așa cum e acum.

Pentru susținerea examenului pentru categoriile D și DE, proiectul mai stabilește o vârstă alternativă, respectiv 23 de ani, nu 24, așa cum apare acum în Codul rutier, cu condiția ca cel interesat să dețină un certificat de competență profesională pentru atestarea unei calificări inițiale accelerate (CPIa).

Modificările propuse de MAI au ca scop transpunerea normelor europene din domeniu în legislația românească. Măsura este binevenită, în condițiile în care România se confruntă cu o criză acută de șoferi profesioniști.

sursa: Avocatnet.ro


Urmărește Promotor.ro pe Google News




Comentarii
Inchide