Se poate percheziționa mașina fără mandat? În ce condiții pot polițiștii verifica un vehicul suspect
Polițiștii pot percheziționa mașina fără mandat, dar numai în anumite condiții. Legea din România permite efectuarea unei verificări asupra vehiculelor suspecte.
Sunt tot mai multe cazuri în care polițiștii au descoperit stupefiante, în urma percheziționării unui autoturism. Drogurile erau ascunse fie în diverse locuri din mașină, fie erau asupra șoferului sau pasagerilor.
Legea permite efectuarea unui control corporal sau al autoturismului, chiar dacă nu există un mandat. Dar numai dacă se respectă o serie de reguli.
Se poate percheziționa mașina fără mandat?
„Perchiziția unui vehicul constă în examinarea exteriorului ori interiorului unui vehicul sau a altui mijloc de transport ori a componentelor acestora. Percheziția unui vehicul se efectuează în condițiile prevăzute la art. 165 alin. (2). Prevederile art. 162, 165 și 166 se aplică în mod corespunzător”, se precizează în Codul de Procedură Penală.
Astfel, polițiștii pot percheziția mașina fără mandat, cât timp respectă aceste prevederi legale:
- există o suspiciune rezonabilă că prin efectuarea unei percheziții vor fi descoperite urme ale unei infracțiuni, corpuri delicte ori alte obiecte ce prezintă importanță pentru aflarea adevărului în cauză
- percheziția trebuie efectuată cu respectarea demnității umane
- înainte de începerea percheziției, persoanei percheziționate i se solicită predarea de bunăvoie a obiectelor căutate.
Așadar, polițiștii nu au nevoie de un mandat de percheziție pentru a controla un autoturism. În momentul în care comportamentul unui șofer sau al pasagerilor este suspect, se poate solicita efectuarea percheziției asupra mașinii.
Și dacă se descoperă obiecte sau substanțe ilegale, acestea vor fi ridicate de polițiști și vor constitui probe la dosar.
Care este scopul percheziției?
În general, scopul percheziționării unei mașini este de a descoperi:
- persoane ascunse în vehicul în scopul de a se sustrage urmăririi sau de a intra ori ieșit din zone/locuri interzise
- persoane răpite sau sechestrate, evadați, dezertori
- bunurilor care provin din infracțiuni ori contravenții sau care pot servi la săvârșirea acestora.