Se mai poate recupera taxa auto în 2021?

Autor: Marius Vișan 06 apr. 2021 Știri auto

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme (taxa pe poluare sau timbrul de mediu) a reglementat mecanismul restituirii pe cale administrativă a acestora.

Conform prevederilor art. 1 alin. (1) și (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 52/2017 contribuabilii care au achitat oricare dintre taxele prevăzute de acest act normativ sau timbrul de mediu pentru autovehicule și care nu au beneficiat de restituire până la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, aveau obligația depunerii unei cereri la organul fiscal central competent, sub sancțiunea decăderii, până cel târziu 31 august 2018.

Termenul limită de depunere a cererilor de restituire a fost 31 august 2018

Precizăm că termenul limită de depunere a cererilor de restituire, respectiv 31 august 2018, nu se referă la solicitările de restituire a sumelor stabilite prin hotărâri judecătorești.

În prezent, în baza actului normativ mai sus amintit, organele fiscale centrale competente sau Administrația Fondului pentru Mediu, după caz, pot restitui numai sumele reprezentând taxe auto stabilite prin hotărâri judecătorești.

În 2021 se pot restitui numai sumele reprezentând taxe auto stabilite prin hotărâri judecătorești

Procedura de restituire a acestor sume este reglementată de capitolul II al Ordinului ministrului mediului și al ministrului finanțelor publice nr. 1488/3198/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule, cu modificările și completările ulterioare.

Documente necesare: cerere și hotărârea judecătorească definitivă (copie)

Astfel, în vederea restituirii sumelor stabilite prin hotărâri definitive ale instanţei judecătoreşti competente, contribuabilul depune la organul competent o cerere la care anexează hotărârea judecătorească definitivă, în copie.

Modelul cererii de restituire este cel aprobat prin Ordinul ministrului mediului și al ministrului finanțelor publice nr. 1144/1672/2017 pentru aprobarea modelului de cerere privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule, cu modificările și completările ulterioare.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: Shutterstock.com


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide