Se introduce un nou semn de circulație. Ce sunt cele 2 săgeți de siguranță și care e obligația șoferilor
Pe autostrăzile și drumurile expres din România ar urma să fie introdus un nou semn de circulație. Ce reprezintă cele 2 săgeți de siguranță și care este obligația șoferilor când întâlnesc acest indicator.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a pus în dezbatere publică un proiect prin care se propune introducerea unui nou semn de circulație.
Odată cu acest indicator va fi introdus și un nou tip de marcaj rutier, pe autostrăzi și drumuri expres.
Un nou semn de circulație
MAI propune introducerea unui indicator de informare de culoare verde, pe care sunt desenate, cu alb, două săgeți și o mașină.
De asemenea, în partea de sus a acestuia scrie „PĂSTREAZĂ DISTANȚA”, iar în partea de jos „2 SĂGEȚI = SIGURANȚĂ”.
Acest indicator informează șoferii că trebuie să păstreze o distanță de cel puțin 2 săgeți față de mașina aflată în fața lor.
Care e obligația șoferilor când întâlnesc cele 2 săgeți de siguranță
Odată cu acest indicator, pe drumurile expres și pe autostrăzi urmează să fie introduse și noi marcaje rutiere.
Pe asfalt vor fi desenate marcaj de ghidare pentru păstrarea distanței de siguranță. Acestea sunt vârfuri de săgeată care vor fi desenate pe fiecare bandă de circulație.
La întâlnirea acestor marcaje, șoferii ar trebui să aibă față de mașina aflată înaintea lor o distanță de cel puțin două săgeți. Practic, aceasta este distanța considerată sigură la viteza maxim admisă pe acel tronson de drum.
Dar, păstrarea acestei distanțe nu este obligatorie. Atât indicatorul cât și noile marcaje rutiere sunt cu rol informativ.
Titi Aur: Regula celor două secunde te poate scăpa de un accident grav
Multiplu campion de raliuri și expert în conducere defensivă, Titi Aur a explicat pentru ProMotor că există o modalitate prin care fiecare șofer se poate pune la adăpost și poate preveni un accident rutier.
„Se numește regula celor două secunde. Poți să previi un accident rutier dacă ești atent la distanța pe care o ai între mașina pe care o conduci și cea aflată înaintea ta. Îți alegi un punct fix, să zicem o bornă kilometrică sau un panou publicitar, aflat pe marginea drumului. După ce mașina din față a trecut de acest punct, numără „unu”, faci o mică pauză, „doi”. Dacă în acest interval de aproximativ două secunde, nu ai trecut de acel reper, atunci înseamnă că ai o distanță sigură față de cealaltă mașină”, a explicat Titi Aur pentru ProMotor.
Expertul în conducere defensivă spune că, astfel, e suficient timp pentru a face o manevră de urgență. Fie să frânezi, fie să virezi pentru a evita un obstacol.
Același rol îl au și cele două săgeți de siguranță, ce ar urma să fie introduse dacă noul proiect de lege va fi adoptat. Practic, acestea îi vor ajuta pe șoferi să mențină o distanță sigură în raport cu vehiculele aflata înaintea lor.