Se deschide circulaţiei autostrada Nădlac – Pecica. Planurile deschiderii autostrăzilor până în 2020
Cei 22.2 km din lotul I din autostrada Nădlac – Arad, precum şi 6 kilometri din Lotul II vor fi daţi în folosinţă până la finalul anului, în funcţie de decizia CNADNR, afirmă oficiali ai constructorului, citaţi de Mediafax. Aceasta, pentru că lucrările la partea carosabilă se apropie de finalizare, fiind doar de terminat lucrările la parcări, punctul de trecere al frontierei şi finisarea gardurilor, şanţurilor şi a podurilor.
Practic, constructorul va termina treaba mai devreme decât era prevăzut, cu condiţia ca şi condiţiile atmosferice să fie favorabile, decizia deschiderii acestui tronson depinzând apoi de autorităţi
Când se va deschide circulaţiei autostrada Nădlac – Pecica?
Prima dată avansată ca termen de deschidere circulaţiei este ziua de 18 decembrie, dar rămâne de văzut dacă autorităţile vor permite accesul maşinilor atât de devreme. Chiar şi în acest caz, din cauza faptului că drumurile de legătură au doar o bandă pe sens, camioanele vor folosi în continuare DN7, această bucată de autostradă fiind deschisă doar circulaţiei automobilelor. Conform contractului, lucrările ar trebui terminate până la finalul lunii ianuarie 2015.
Legătura DN7 cu A1 se va face în dreptul localităţii Pecica. De pe A1 apoi se va coborî aproape de graniţă, pe un drum de legătură cu Nădlac
Cei care vor dori să meargă pe această bucată de autostradă vor folosi nodul rutier de langă Pecica pentru a intra pe noua bucată de drum şi apoi vor utiliza un drum de legătură în lungime de câţiva kilometri către punctul actual de trecere al frontierei. Acesata din cauza faptului că pe partea maghiară autostrada nu este încă finalizată, acest lucru urmând a avea loc undeva la începutul lunii iunie 2015.
Când vom putea merge pe autostradă de la Lugoj la Nădlac?
Constructorul Astaldi – Max Boegl a declarat şi că, în funcţie de vreme, va finaliza întreg tronsonul de autostradă Nădlac – Arad până în luna iunie 2015, ceea ce ar permite circulaţia neîntreruptă la nivel de autostradă pe cei 120 de kilometri între Traian Vuia (Lugoj) şi Nădlac cel târziu în luna iulie, în funcţie de terminarea lucrărilor la noul punct vamal de pe autostradă.
De menţionat şi că tronsonul care leagă localităţile Şanoviţa şi Izvin, făcând joncţiunea cu autostrada deja existentă până la Traian Vuia, va fi finalizat de către firmele Tirrena Scavi SPA şi Societa Italiana per Condotte D acqua SPA în vara lui 2015, deşi lucrările nu sunt câtuşi de puţin avansate în acest moment. Aceeaşi firmă a executat şi lucrările de pe tronsonul I al autostrăzii Lugoj – Deva, deja dat în folosinţă.
Aceasta ne face să sperăm că, cel târziu la 1 septembrie 2015, vom merge neîntrerupt pe autostradă din dreptul localităţii Lugoj şi până la Nădlac.
Când vom putea merge pe autostradă, neîntrerupt, de la Sibiu la Nădlac?
Tronsonul Traian Vuia – Ilia, care leagă Deva de Lugoj, şi care ar închide practic toată autostrada de la Sibiu la Nădlac, se află în lucru pe unul dintre tronsoanele sale, iar lucrările trebuie să se încheie în mai 2016. Aceasta este şi data cea mai apropiată la care ar trebui să putem merge pe autostradă, neîntrerupt, de la Sibiu la Nădlac. Cei circa 320 de kilometri de autostradă vor permite traversarea acestei părţi din Transilvania în doar 3 ore, faţă de cele 5-5.30 necesare astăzi.
Toate planurile pentru drumurile noi vor depinde şi de formatul ales: autostradă sau drum expres
Când vom putea merge pe autostradă de la Sebeş la Turda?
Conexiunea dintre A1 şi A3, numită A10, va fi gata cel mai devreme în iunie 2016. Lucrările au început deja, iar cei 70 de kilometri ar putea fi finalizaţi chiar mai devreme, în condiţiile în care finanţarea europeană cere rapiditate în terminarea construcţiei.
Când vom putea merge pe autostradă de la Bucureşti la Târgu Mureş, apoi la Oradea şi Borş?
Data avansată de către ministrul transporturilor, Ioan Rus, pentru finalizarea autostrăzii Târgu Mureş – Borş este finalul anului 2016. Întregul tronson Ploieşti – Târgu Mureş ar urma să fie terminat până la finalul lui 2018, dar asta doar în condiţiile în care negocierile pentru realizarea segmentului Ploieşti – Braşov în sistem PPP ar fi încununate de succes, ceea ce nu s-a întâmplat până acum.
Cel mai sigur este să considerăm că vom avea o autostradă funcţională între Târgu Mureş şi Borş spre începutul anului 2017, traversarea Carpaţilor Meridionali la nivel de autostradă fiind finalizată mai târziu, poate chiar după 2020.
Când vom putea merge pe autostradă de la Piteşti la Sibiu?
Conform celor mai optimiste declaraţii ale ministrului transporturilor, autostrada Piteşti – Sibiu ar putea fi finalizată cel devreme în 2018, cu condiţia ca tronsoanele sale să fie alocate mai multor firme care să înceapă lucrul simultan, iar începerea efectivă a lucrările să aibă loc la finalul lui 2015.
Având în vedere însă că încă nu avem o firmă care să execute un studiu de fezabilitate pe acest tronson din cauza tergiversării timp de mai bine de 2 ani din partea Guvernului Ponta şi că doar acest studiu de fezabilitate ar dura 2 ani de zile, conform normelor UE, precum şi că întârzierile cauzate de contestaţiile la rezultatele licitaţiilor durează de multe ori şi 16 luni, putem avansa ca o dată mai realistă finalul anului 2020 sau chiar mai târziu. Guvernanţii încă nu s-au decis dacă vor construi acest drum la nivel de autostradă sau dacă vor face doar exproprierile pentru toată lăţimea autostrăzii şi vor începe execuţia unui drum expres, dar putem conta pe o autostradă Piteşti – Curtea de Argeş terminată cel devreme în 2018, restul tronsoanelor depinzând foarte mult şi de dificultăţile din teren.
Când vom putea merge pe autostradă de la Iaşi la Târgu Mureş?
Deşi autostrada Iaşi – Târgu Mureş face parte din reţeaua TEN-T Core şi poate primi finanţare de 85% din partea UE, în realitate nu sunt suficienţi bani din partea Uniunii Europene şi nici de la buget pentru a executa concomitent, chiar şi cu finanţare de 15% din bugetul statului, ambele autostrăzi care traversează Carpaţii: Piteşti – Sibiu şi Iaşi – Târgu Mureş. În plus, segmentele de autostradă care fac legătura dintre Târgu Mureş şi Oradea vor avea finalizare abia spre finalul anului 2016 cel devreme. De aceea, este nerealist să credem că vom putea circula pe autostradă de la Iaşi la Târgu Mureş mai devreme de 2020, cel mai probabil această autostradă intrând în execuţia bugetară post 2020.
Varianta prin Bacău – Braşov, completată cu o autostradă Braşov – Sibiu (şi Braşov – Comarnic, atât de insistent dorită de autorităţi) are şi ea şanse mici de reuşită în această execuţie bugetară, tot din lipsa fondurilor, de data asta în proporţie de 85% de la buget.
Ambele variante care leagă Moldova de Transilvania şi Muntenia la nivel de autostradă până în 2020 cer realocarea de fonduri din planul prioritar al UE către segmente considerate cu prioritate mai mică, iar realizarea efectivă a acestora va depinde de negocierile Guvernului cu reprezentanţii UE.
Rămâne de văzut ce anume vor reuşi să facă guvernanţii în perioada post 2016. Voi pe care tronsoane de autostradă le consideraţi prioritare?
Starea autostrăzilor la zi pe 130km.ro