Schimbare importantă a legii ce îi vizează pe toți șoferii: Unde pot fi contestate amenzile de circulație
Schimbare importantă a legii ce îi vizează pe toți șoferii. Amenzile pot fi contestate și la judecătoria de domiciliu.
Această modificare a legii a fost promulgată și, după ce va apărea în Monitorul Oficial, le va permite șoferilor care sunt amendați să conteste procesul verbal atât la judecătoria de pe raza localității unde a avut loc abaterea, cât și la instanța unde își au domiciliul.
Președintele României a promulgat, luna aceasta, modificarea legii privind circulația pe drumurile publice.
„Art. 118. – (1) împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau sediul contravenientul.”, este noul text al legii, promulgat de Klaus Iohannis.
Astfel, un șofer care locuiește în Arad, de exemplu, dar care a fost sancționat în Constanța, va putea contesta amenda atât la judecătoria Constanța, cât și la cea din Arad. Până acum, aceste plângeri nu se puteau depune decât la instanțele unde fusese constatată fapta.
Modificarea legislativă nu a fost publicată încă în Monitorul Oficial
Totuși, modificarea legislativă încă nu se aplică, pentru că nu a fost publicată în Monitorul Oficial. Abia după publicare, șoferii vor putea să conteste sancțiunile primite în trafic la judecătoria unde își au domiciliul.
Modificarea legii apare în plin sezon estival, când foarte mulți români călătoresc spre munte, spre mare sau pleacă în vacanță în străinătate. Și nu de puține ori, șoferii se grăbesc sau încearcă să scape de aglomerație încălcând legea, și ajung astfel să fie sancționați de poliție.
În anul 2021, de exemplu, la nivel național au fost aplicate 1.752.758 de amenzi pentru încălcarea legislației rutiere. Dintre acestea, peste 650.000 de sancțiuni au fost din cauza depășirii vitezei legale, 216.000 pentru că nu au purtat centura de siguranță, dar și 73.000 de amenzi au fost date pietonilor care au traversat neregulamentar.
Pentru oricare dintre aceste sancțiuni, cei amendați au avut posibilitatea de a depune contestație, dar numai la judecătoria de pe raza localității unde a fost constatată încălcarea legii.