Scaunele viitorului vor avea camere video şi armate de senzori

Autor: Tudor Rus 20 feb. 2014 Știri auto

Am văzut deja cum ar putea arăta habitaclul unei maşini din viitor, mulţumită elveţienilor de la Rinspeed care şi-au concentrat expertiza într-un model Tesla S. Până ca soluţia acestora să fie expusă la Salonul Auto de la Geneva 2014, propun să ne orientăm atenţia către altă componentă esenţială în habitaclul fiecărei maşini. Şi anume, scaunul. Ceea ce ne face să trecem la subiect: conceptul de scaun Oasis, dezvoltat de Faurecia.

Prea RoboCop? Nu chiar, în viitor am putea sta pe aşa ceva la volan.

Ca o mică paranteză, în 2013, Faurecia s-a clasat pe locul 1 în lume la producţia de interioare, succes care s-a datorat în mare parte dezvoltării de scaune pentru maşini – pe lângă componente precum panouri de bord, console centrale sau elemente decorative. Nu e de mirare că francezii au în portofoliul de clienţi nume grele din industria auto, precum Volskwagen Group, Ford, General Motors, BMW sau Toyota. O evoluţie frumoasă, dacă ţinem cont că au început cu fabricarea de scaune pentru garniturile de metrou pariziene.

 

Nu credeţi că ar arăta interesant cu patru roţi ataşate?

Conceptul de scaun Oasis a fost dezvoltat pentru pasagerii din spate din sedanurile premium şi oferă patru poziţii distincte, ce pot fi selectate cu ajutorul unui ecran tactic central. Prima poziţie înlesneşte accesul pasagerilor în habitaclu iar al doilea nivel propune o poziţie dreaptă, verticală, pentru acele momente când pasagerul este nevoit să lucreze în maşină. În poziţiile trei şi patru pasagerul adoptă o postură mai relaxată, din care se poate bucura de funcţiile sistemului de entertainment.

În curând, pentru capete luminate şi nu numai.

Astfel, se înlătură amalgamul de butoane şi comenzi existent în dotarea scaunelor instalate pe modelele premium ale momentului, care pot cauza confuzie printre unii şoferi şi pasageri.

Indiferent de poziţia selectată, scaunul se ajustează permanent în funcţie de constituţia pasagerului cu ajutorul informaţiilor preluate de o cameră video montată pe spatele scaunului din faţă. Practic, aceasta detectează înălţimea ocupantului şi împreună cu senzorii de presiune din scaun ajustează tetiera în cea mai confortabilă poziţie, modificând în acelaşi timp lungimea pernei moi pentru un nivel optim de confort.

Prezentarea video este scurtă, dar cuprinzătoare. Şi ne smulge un oftat.

 

 

 

 

 


Urmărește Promotor.ro pe Google News




Comentarii
Inchide