Sancțiuni de care nu scapi când conduci o mașină închiriată. Cum aplică Poliția amenzile
Sunt șoferi care consideră că dacă nu folosesc autoturismul personal, scapă de grija sancțiunilor rutiere. Dar Poliția poate aplica amenzi și conducătorilor auto care circulă cu o mașină închiriată.
În momentul în care un șofer închiriază o mașină, își asumă o serie de responsabilități. De exemplu, respectarea regulilor de circulație rutieră se află în sarcina conducătorului auto.
În schimb, taxele de drum, asigurarea și inspecția tehnică a vehiculului sunt responsabilitatea proprietarului.
Amenda de viteză e plătită de șofer sau de proprietarul mașinii?
În situația în care un vehicul e înregistrat de aparatul radar că a depășit viteza maximă admisă pe un anumit tronson de drum, conducătorul auto va fi cel amendat.
Fie acesta e oprit în momentul constatării abaterii, fie primește amenda prin poștă.
Proprietarul vehiculului sau firma de închirieri va primi o notificare în care se va cere să precizeze cine conducea mașina în data și la ora la care a fost înregistrată depășirea de viteză.
După primirea înștiințării, proprietarul are 5 zile la dispoziție să anunțe cine conducea mașina. După identificarea șoferului, autoritățile vor emite amenda pe numele acestuia, la adresa din domiciliu.
Termenul în care este transmisă această sancțiune e de 6 luni de la înregistrarea abaterii.
Dosar penal pentru conducerea unui autovehicul închiriat
Sunt situații în care autoritățile pot întocmi dosar penal atât conducătorului auto, cât și persoanei sau firmei care închiriază mașina.
De exemplu, conform Art. 335, Alin. 1 (a) din Codul Penal, conducerea unui autovehicul împrumutat fără a avea permis, se pedepsește cu închisoarea.
De aceea, firmele de închirieri auto sunt obligate să solicite clienților permisul de conducere. Dacă acesta se oferă un permis fals, atunci e unicul responsabil de infracțiunea comisă.
Însă, dacă reprezentanții companiei nu solicită acest document, atunci sunt în egală măsură răspunzători.
Cele 3 situații în care poți ajunge la închisoare dacă împrumuți mașina
Conform legii, proprietarul unui autoturism poate răspunde penal, când împrumută mașina unei persoane care:
- nu are permis de conducere;
- are permisul suspendat, expirat, anulat sau acesta nu este acceptat de legislația din România;
- a consumat alcool și are o concentrație de peste 0.80 gr./l alcool pur în sânge sau a consumat substanțe psihoactive (droguri sau medicamente cu efecte psihoactive).
Șoferii care sunt prinși de poliție că au condus fără a deține permis de conducere, riscă între 1 an și 5 ani de închisoare.
Cei care sunt prinși drogați, băuți sau cu permisul suspendat, pot primi între 6 luni și 3 ani de închisoare.
Și, conform Codului Penal, „cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana care încredințează un vehicul” unei persoane care încalcă una dintre aceste legi..
Sancțiuni de care nu scapi când conduci o mașină închiriată
Conducătorul auto care închiriază un vehicul este tras la răspundere dacă:
- produce un accident de circulație
- depășește viteza legală
- nu respectă regulile de circulație, indicatoarele și marcajele rutiere
- nu respectă semnalele agenților de poliție
- circulă fără a deține permis de conducere
- vehiculul pe care îl conduce nu are ITP valabil, etc.
Când este amendat proprietarul mașinii
În cazul în care un șofer circulă cu o mașină închiriată care nu are rovinietă valabilă, proprietarul vehiculului va fi cel sancționat.
De asemenea, în cazul în care un autoturism nu are asigurare auto obligatorie valabilă, răspunderea este tot a proprietarului.
Și, desigur, când vehiculul e încredințat cu bună-știință unei persoane care nu deține permis de conducere valabil sau se află în stare de ebrietate ori sub influența substanțelor psihoactive, proprietarul răspunde în fața legii.