S-a modificat legea circulației! Bicicliștii, obligați să facă teste împotriva alcoolului și drogurilor
Guvernul României a adoptat Ordonanța de modificare a legii circulației. Printre noile reguli, se stabilește că bicicliștii sunt obligați să facă teste împotriva alcoolului și drogurilor.
Executivul a decis ca toți bicicliștii și conducătorii de trotinete să se supună testelor antidrog.
De asemenea, aceștia vor fi obligați să sufle și în etilotest, atunci când poliția îi oprește pentru control. Iar dacă
Bicicliștii, obligați să facă teste împotriva alcoolului și drogurilor
Noua lege a circulației stabilește că toți bicicliștii vor fi obligați să se supună testelor împotriva alcoolului și drogurilor.
„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] refuzul conducătorului de bicicletă sau trotinetă electrică de a se supune testării privind consumul de alcool ori substanțe psihoactive”, ar urma să prevadă Art. 101, la punctul 22, conform proiectului de lege inițiat de Ministerul Afacerilor Interne.
Până la această modificare, bicicliștii puteau refuza testarea cu etilotestul sau recoltarea de probe biologice. Astfel, scăpau de o eventuală sancțiune.
Ce pățesc cei care vor refuza testarea antidrog sau cu etilotestul
Amenzile încadrate la clasa a III-a de sancțiuni presupun între 6 și 8 puncte de amendă.
Ceea ce înseamnă că cei care vor refuza testarea antidrog sau cu etilotestul riscă o amendă cuprinsă între 990 lei și 1.320 lei.
Și până acum Codul Rutier prevedea sancționarea bicicliștilor sau a conducătorilor de trotinete care conduceau sub influența alcoolului sau a drogurilor. Dar testarea era voluntară.
Șoferii agresivi, amendați în baza filmărilor și pozelor de amator
O altă modificare adusă legislației rutiere prin Ordonanța adoptată de Guvern este acceptarea filmărilor realizate de alți șoferi pentru a-i sancționa pe conducătorii auto agresivi.
„Polițistul rutier poate constata contravenția de adoptare a unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice […] și cu ocazia verificării sesizării formulate de un participant la trafic ce a perceput în mod nemijlocit și întâmplător efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul unui vehicul, a oricăreia dintre manevrele prevăzute la art. 54 alin.(2) și a surprins aceste manevre agresive într-o înregistrare audio-video sau video, după caz”, se arată în proiectul adoptat în ședința din 28 iunie 2024.
Imaginile pot fi utilizate pentru sancționarea celor care, de exemplu:
- întorc mașina prin folosirea frânei de mână;
- schimbă benzile de circulație foarte des;
- accelerează agresiv;
- derapează intenționat;
- circulă foarte aproape de vehiculul din față;
- folosesc nejustificat semnalele acustice și luminoase.
Astfel, sunt acceptate filmări realizate cu:
- telefonul mobil
- o cameră de bord
- o cameră de supraveghere
- alte sisteme de înregistrare audio-video.
Astfel, șoferii care sunt filmați în timp ce dau flash-uri, claxonează sau circulă foarte aproape de o altă mașină, vor putea fi sancționați.