Guvernul a stabilit, prin Ordonanță de modificare a legii circulației, că în anumite situații Poliția nu mai trimite amenda acasă șoferilor. Însă, această nouă regulă se aplică doar pentru o singură categorie de șoferi.
Până anul acesta, dacă un șofer refuza semnarea procesului verbal, amenda îi venea acasă, prin poștă, după câteva zile.
Dar, Guvernul a decis să modifice legea, iar șoferii care iau la cunoștință direct de la polițist că au fost sancționați, nu mai primesc acasă amenda, chiar dacă nu vor să semneze documentul.
Conform noilor reglementări, dacă interacțiunea dintre șofer și polițist a fost înregistrată audio video, se va considera că procedura de primire a documentului a fost îndeplinită.
Astfel, dacă șoferul refuză să semneze procesul verbal, Poliția nu mai trimite amenda acasă.
„Dacă refuzul primirii procesului-verbal este înregistrat audio-video de către polițist, cu un mijloc tehnic din dotare, acest aspect fiind menționat în cuprinsul documentului de constatare, se consideră că procedura comunicării procesului-verbal a fost îndeplinită pe loc. Prin urmare, […] unitatea din care face parte agentul constatator nu mai este obligată să comunice la domiciliul contravenientului un exemplar al procesului-verbal”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliție Alba.
Dacă refuză să semneze procesul verbal, șoferul va fi obligat să meargă personal la Poliție pentru a obține o copie a documentului. Solicitarea se depune doar la secția din care face parte agentul constatator.
Astfel, dacă un șofer din Cluj e amendat de Poliția Rutieră din Constanța și refuză să semneze procesul verbal, nu poate obține o copie a amenzii decât dacă solicită asta la IPJ Constanța.
Sunt mai multe situații în care Poliția trimite amenda prin poștă, în continuare, șoferilor care au încălcat legea.
De exemplu, dacă o mașina e înregistrată de radar că au depășit viteza, procedura este următoarea:
Termenul în care se poate transmite această sancțiune e de 6 luni de la înregistrarea abaterii.
Aceeași procedură se aplică în cazul tuturor abaterilor rutiere care nu au fost constatate și sancționate pe loc.