Rusia interzice exporturile de mașini către 48 de țări care „au comis acțiuni neprietenoase”
Rusia ripostează ca urmare a sancțiunilor occidentale prin adoptarea unei interdicții de export, până la finalul anului, pentru peste 200 de articole printre care sunt și autoturismele.
Au fost interzise exporturile de mașini către 48 de țări, despre care Rusia spune că „au comis acțiuni neprietenoase”. Guvernul a adăugat că interdicția are drept scop „asigurarea funcționării neîntrerupte a sectoarelor cheie ale economiei”.
Ce bunuri nu vor mai exporta companiile din Rusia
Rusia a anunţat că a interzis exporturile de echipamente de telecomunicaţii, echipamente medicale, vehicule, mașini agricole, locomotive și vagoane de cale ferată, produse agricole, electrice şi tehnice.
Alte articole includ containere, turbine, mașini de prelucrare a metalelor și a pietrei, monitoare, proiectoare, console și panouri, potrivit agenției de știri TASS.
Stellantis a anunțat că a încetat să mai importe și să exporte vehicule din Rusia. Compania operează o fabrică în Kaluga și a început să exporte Citroёn Jumpy, Peugeot Expert și Opel Vivaro în țările Europei de Vest la începutul acestui an. Decizia guvernului din Rusia este o lovitură pentru producătorul de automobile, deoarece Reuters a spus anterior că Stellantis a dorit să transforme fabrica din Kaluga într-un „hub de export pentru a furniza motoare și mașini în Europa, America Latină și Africa de Nord”.
INTRĂ ÎN GALERIA FOTO
Hyundai, care împreună cu Kia, operează unități de producție în Rusia, a decis, de asemenea, să suspende operațiunile în țară.
„Hyundai Motor Company este profund îngrijorată de situația din Ucraina. Putem confirma că operațiunile Hyundai Motor Manufacturing Russia (HMMR) sunt suspendate din cauza unor probleme de logistică globală cu livrarea componentelor. Siguranța angajaților noștri și grija față de clienții noștri rămân cea mai mare prioritate a Hyundai Motor. Sperăm că situația se va rezolva în mod pașnic cât mai curând posibil”, a declarat producătorul auto.
Oficialii ruși au amenințat că vor naționaliza activele companiilor care s-au retras din țară, iar revenirea pe piața din Rusia va fi dificilă.