Circulația pe drumurile naționale se va desfășura pe sistemul 2+1. Această modalitate de împărțire a benzilor ar trebui să reducă numărul accidentelor.
Ministerul Transporturilor a anunțat un nou proiect prin care să fie adoptat „modelul suedez” de circulație pe toate drumurile naționale administrate de CNAIR. Cu ajutorul acestui sistem de tipul 2+1 de separare a benzilor de circulație.
„Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională procesului de elaborare a următorului proiect de act normativ: Ordin comun pentru aprobarea reglementării tehnice „Ghid tehnic pentru reglementarea circulației rutiere în soluție 2+1 (benzi de circulație) pe drumurile naționale aflate în administrarea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A.” indicativ AND 617-2023”, arată Ministerul Transporturilor, citat de Adevărul.
După ce anul trecut a fost implementat un proiect pilot pe E85, cunoscut și drept „drumul morții” din cauza numărului foarte mare de accidente ce au loc pe acest drum, Ministerul Transporturilor a publicat un proiect prin care să fie introdus sistemul 2+1 pe drumurile naționale din România. Conform proiectului, noul sistem de separare a benzilor de circulație va fi introdus pe drumurile naționale aflate în administrarea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Cu ajutorul sistemului 2+1, cunoscut și ca „modelul suedez”, banda centrală este utilizată ca bandă de depășire alternativă pentru fiecare direcție. Astfel, riscul de coliziuni frontale și laterale între vehicule este redus prin comparație cu sistemul tradițional, care presupune câte o bandă pe sens.
Sistemul 2+1 a fost implementat în țara noastră, sub forma unui proiect pilot pe unul dintre drumurile naționale administrate de CNAIR, respectiv pe DN 2. În urma monitorizării sectorului de drum amenajat în sistemul de circulație 2+1, CNAIR a constatat scăderea numărului de accidente rutiere și reducerea ambuteiajelor.
„Reglementarea a fost elaborată în acord cu prevederile OG nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările și completările ulterioare și cu reglementările în vigoare privind semnalizarea rutieră în scopul îmbunătățirii siguranței rutiere pe drumurile naționale europene, naționale principale și naționale secundare, administrate de C.N.A.I.R. S.A.”, mai arată Ministerul Transporturilor.
Întregul proiect poate fi consultat AICI.