România va avea trenuri pe hidrogen. Un tren costă peste 10 MIL. euro
România va cumpăra 12 trenuri pe hidrogen, cu finanțare europeană prin Planul Național de Redresare. Trenurile ar putea intra în circulație în 2 ani.
Un tren costă peste 10 milioane de euro și are nevoie de stații de alimentare. Una singură poate costa în jur de 15 milioane de euro, dar Autoritatea pentru Reformă Feroviară nu vrea să le cumpere. Plănuiește să oblige câștigătorul licitației să se ocupe de mentenanță și de alimentarea vagoanelor cu hidrogen.
Gara de Nord va avea o stație de încărcare pentru trenuri pe hidrogen
Potrivit proiectului, prin PNRR, trenul va ajunge obligatoriu în Gara de Nord. Aici ar putea exista o stație de încărcare cu hidrogen. Garnitura își va face plinul apoi își va continua drumul spre Otopeni sau spre Pitești. Potrivit primelor informații, autonomia unei astfel de mașinării este de 1.000 de kilometri.
Trenurile cu hidrogen seamănă cu săgețile albastre pe care le vedem acum pe șine. Doar că vor fi mai mari şi în loc de 2 vagoane cu peste 100 de locuri, vor avea trei vagoane cu 150 de locuri.
Primul ar putea ajunge în Romania în 2024 și asta pentru că Programul Național de Redresare și Reziliență stabilește termene clare.
Dacă nu respectă toate termenele asumate prin PNRR și în alte proiecte finanțate de UE, statul român pierde banii, se arată în regulament.
Trenuri cu hidrogen există deja sau vor fi introduse în cel mai scurt timp în Franța, Germania, Olanda, Italia şi Austria. Marea Britanie își propune chiar să înlocuiască toate garniturile clasice cu unele pe hidrogen.
Alstom a creat primul tren de pasageri ce funcţionează pe bază de hidrogen şi are emisii zero. Coradia iLint emite doar aburi în atmosferă şi reprezintă o variantă la motoarele diesel.
Alstom a efectuat prima cursă de probă la viteza de 80 km/h. Testul a avut loc pe linia proprie de încercare din Salzgitter, Saxonia Inferioară (Germania).