România va avea senzori pe autostrăzi pentru vehicule autonome. Când începe montarea lor?
Guvernul României a adoptat strategia națională de integrare a Inteligenței Artificiale pentru a dezvolta sistemul de transporturi din țara noastră. Unul dintre obiective este montarea de senzori pe autostrăzi pentru vehicule autonome.
Strategia Naţională în domeniul Inteligenţei Artificiale 2024-2027 a fost adoptată, recent, de Guvernul României.
Executivul a stabilit, printre altele, că IA va fi folosit pentru a dezvolta sistemul de transporturi din țara noastră.
Care este strategia națională a României privind Inteligența Artificială
Strategia națională în domeniul Inteligenței Artificiale presupune includerea tehnologiilor digitale în economie și societate.
Ceea ce înseamnă dezvoltarea serviciilor digitale la nivelul administrației publice centrale și locale.
„Oportunitatea creării acestui organism rezultă din necesitatea asigurării, la cel mai înalt nivel, a unui cadru instituțional coerent și eficace, care să coordoneze în mod unitar măsurile de promovare și implementare a sistemelor de IA în România”, este unul dintre argumentele necesității implementării acestei strategii.
Inteligența Artificială se referă, practic, la sisteme de calcul și analiză care pot lua decizii cu un anumit grad de autonomie.
Senzori pe autostrăzi pentru vehicule autonome
Transporturile sunt unul dintre domenii pe care Guvernul a decis să le dezvolte cu ajutorul Inteligenței Artificiale.
„În transporturi se vizează digitalizarea infrastructurii rutiere (de exemplu, instalarea de senzori pe autostrăzi pentru vehicule autonome care se ghidează prin comunicare cu acești senzori și VANETs, digitalizarea documentelor utilizate în transportul de mărfuri – cf Regulamentul nr. 1055 si 1056 din 15 iulie 2020 sau clone digitale ale infrastructurii rutiere) și promovarea sistemelor inteligente de transport”, se precizează în strategia adoptată de Guvernul României.
În plus, strategie stabilește obiectivele de investiții pentru perioada 2024-2027:
- Susținerea proiectelor de tip smart-city în România și a parteneriatelor între industrie și mediul academic pe proiecte de mobilitate inteligentă.
- Sprijinirea participării la spațiul comun al datelor din transport din Europa
- Sprijinirea proiectelor industriei auto din România care includ componente de IA, inclusiv prin participarea la proiectele mari de parteneriate europene, precum și sprijinirea participării românești la proiectele dezvoltate și realizate la nivel european în toate domeniile de transport: aviație, transport maritim și fluvial, feroviar și rutier.
Deocamdată nu s-a stabilit când va începe montarea senzorilor. Dar, strategia cuprinde perioada 2024-2027. Deci, putem presupune că în cel mult 3 ani ar trebui să apară primele proiecte de implementare a senzorilor pentru vehicule autonome.