Comisia Europeană a publicat raportul pe care l-a folosit pentru a determina tarifele pe care le va impune mașinilor electrice fabricate în China. Astfel, oferă și informații despre cum guvernul chinez a creat o serie de avantaje pentru producătorii de mașini electrice.
La nouă luni distanță de la demararea anchetei asupra subvențiilor oferite de statul chinez producătorilor de mașini electrice, noile tarife ale UE pentru vehiculele electrice chinezești care sosesc pe continent au intrat în vigoare vineri, 5 iulie.
Știm deja că vor fi aplicate taxe diferite pentru diferiți producători, dar acum știm și de ce vor funcționa așa penalizările. Potrivit Carscoops, Comisia Europeană a publicat raportul complet cu privire la problematica ajutoarelor pe care China le-a oferit producătorilor de mașini electrice.
Împrumuturi de la bănci de stat, alte tipuri de finanțare, stimulente pentru vânzări, terenuri cu preț redus pentru fabrici și baterii puternic subvenționate figurează în raportul Comisiei care detaliază ajutorul oferit de guvernul chinez producătorilor.
Comisia Europeană a calculat nivelul de ajutor primit de fiecare producător de automobile în parte pentru a determina ce taxe va aplica. S-a considerat că SAIC a primit mai multă asistență decât alte companii, UE determinând subvențiile sale s-au ridicat la 34,4%.
SAIC a fost, de asemenea, considerat a fi fost mai puțin cooperant cu ancheta, ceea ce este un alt motiv pentru care i s-a impus taxa maximă de 37,6%, peste cele 10 procente deja aplicate pentru mașinile importate în UE.
Ancheta a descoperit că BYD și Geely au primit mai puțin ajutor guvernamental și ambele companii au fost transparente în acest proces, motiv pentru care se confruntă cu tarife de doar 17,4%, respectiv 19,9%. De asemenea, s-a remarcat faptul că în timp ce BYD, spre deosebire de SAIC, își construiește propriile baterii, o face folosind materiale precum litiu, care sunt subvenționate de guvern.
Astfel, în ciuda eforturilor industriei auto chineze de a convinge autoritățile europene să renunțe la taxele suplimentare, Comisia va înainta cu demersul său. Taxele inițiale, care au intrat în vigoare vineri, 5 iulie 2024, sunt provizorii și vor funcționa doar pentru următoarele luni. Va trebui să așteptăm să vedem cum va evolua situația, mai ales că statul chinez amenință deja cu propriile sale taxe pentru mașinile europene.