Cât de greu este de retras, de fapt, un permis auto pe caz de boală
Șoferul de 75 de ani, din Suceava, care a murit după ce a plonjat cu mașina într-o groapa plină cu apă, deținea permis de conducere valabil. Situația este controversată deoarece bătrânul avea probleme grave de sănătate.
În accidentul petrecut în Liteni – Moara, județul Suceava, la mijlocul săptămânii trecute (8 februarie 2022), și-a mai pierdut viața și nepoata bătrânului. Tânăra avea 21 de ani.
Deși nu circula cu viteză, martorii spun că șoferul a părăsit drumul într-o fracțiune de secundă și a plonjat cu tot cu mașină într-o groapă adâncă de 8 metri.
Polițiștii cred că șoferul a făcut o criză de diabet în timp ce conducea autoturismul. Cu două zile înainte de tragedie, bărbatul a fost externat din spital, unde a stat aproximativ 10 zile. Chiar dacă avea probleme medicale, el deținea permis de conducere valabil.
Aspectul ridică semne de întrebare cu privire la modul în care colaborează medicii cu Poliția pentru a-i scoate din trafic pe șoferii care suferă de afecțiuni incompatibile cu calitatea de conducător auto, informează Adevărul.ro.
Medicii au obligația să anunțe Poliția
Potrivit IPJ Suceava, în 2021, doar 39 de suceveni au fost lăsați fără permisul de conducere din cauza unor probleme medicale. Președintele Colegiului Medicilor Suceava, Sorin Hâncu, a declarat că potrivit legislației medicii au obligația să anunțe Poliția atunci când constată că pacientul ar putea fi un pericol în trafic din cauza suferinței medicale.
Pe de altă parte, legile care reglementează relația dintre polițiști și medici pentru ridicarea permisului de conducere este extrem de stufoasă și neclare.
„Poate unii dintre medici nu cunosc pe deplin legislația, nu vreau să acuz. Pe de altă parte, sunt pacienți care suferă de anumite afecțiuni și nu declară ca să nu rămână fără permis. În al treilea rând, legislația este extrem de stufoasă. După ce medicul constată incompatibilitatea între pacient și calitatea de șofer, el trebuie să facă o fișă care va fi înaintată către Poliție. Fișa nu conține diagnostice, ci simptome ale pacientului: are amețeli, pierderi cunoștință. Nu spune că are epilepsie, este o greșeală. Când scrii într-o fișă niște simptome, pacientul poate să spună că a avut, dar nu mai are”, a declarat medicul.
Diagnosticul în sine nu poate să-l lase pe pacient fără permis de conducere
Contează cum se manifestă boala, dacă bolnavul își administrează medicamentele și dacă răspunde la tratament. În această situație este lesne de înțeles că relația dintre bolnav și medic trebuie să fie corectă. Numai că de multe ori, ca să nu rămână fără permis, pacienții pică testul sincerității.