Reguli nescrise. Ce înseamnă când un șofer îți da flash-uri?
Flash-urile. Le vedem din sens opus, le vedem în oglinzile retrovizoare. Dar ce înseamnă această semnalizare. Este sau nu legală?
Există o metodă de comunicare în rândul participanților la trafic. Printre semnele folosite de șoferi sunt și flash-urile. Dar ce înseamnă acestea în funcție de context?
- Flash-urile din spate la semafor
Te avertizează că trebuie să avansezi pentru că semaforul indică verde sau pentru că în fața ta, coloana s-a pus în mișcare. - Flash-urile din spate în mers
Reprezintă o solicitare de a te da la o parte pentru a-i face loc celui din spatele tău, care se grăbește. Acestea sunt folosite foarte des pe autostrăzi, în banda a doua, de către șoferii care circulă cu viteză. - Flash-urile din sens opus
Te avertizează că un echipaj al poliției îi urmărește pe cei care nu respectă limita maximă de viteză admisă pe acel sector de drum. În urma acestui tip de flash, șoferii din sens opus reduc viteza pentru a nu fi pasibili de amendă. - Flash-urile într-o intersecție
Reprezintă permisiunea de a intra în intersecție, acordată de șoferul care este dispus să reducă viteza sau să oprească pentru a te lăsa să treci. Același gest se folosește atunci când un șofer îi permite altuia să intra în coloană în fața sa sau să schimbe banda de circulație.
Este legal sau nu să dai flash-uri?
Șoferii trebuie să știe că gestul de a da flash-uri poate fi sancționat. Conform Codului Rutier, folosirea incorectă a luminilor de drum față de autovehiculul care circulă în fața sa, în aceeași direcție de mers se sancționează cu amendă prevăzută în clasa I de sancțiuni, de la 2 la 3 puncte-amendă, respectiv 290 sau 435 de lei, plus 2 puncte de penalizare.
În toamna anului 2018, Poliția Română le explica șoferilor, printr-o postare pe pagina oficială de Facebook, de ce nu este bine să dea flash-uri.
”După ce treci de echipajul de poliție, vezi o altă mașină care circulă din sens opus… sau poate două, trei…. , iar ție ți se pare că ar merge cu viteză și te gândești să le dai flash-uri și ,,să-i scapi de amendă”. Nimic de zis, ai un spirit civic desăvârșit. Dar dacă într-una din acele mașini este un urmărit național sau internațional și ,,datorită” spiritului tău civic, el nu mai ajunge la echipajul de poliție, nu mai este oprit și reținut? Te-ai gandit la asta? Probabil că nu.”, au scris atunci reprezentanții Poliției Române.