Reguli mai aspre pentru pietoni: Amendă dacă ascultă muzică sau se uită în telefon când traversează
Ministerul de Interne are în vedere instituirea unor reguli mai aspre pentru pietoni, printre care și amendă pentru cei care ascultă muzică sau se uită în telefon când traversează.
Un proiect de lege depus de Ministerul Afacerilor Interne prevede interdicția pietonilor de a efectua activități de natură a le distrage atenția atunci când se angajează în traversarea drumului public. Aceste activități pot fi folosirea telefonului mobil în timpul traversării, sau chiar ascultarea muzicii în căști sau vorbitul la telefon. În prezent, doar șoferii sunt pedepsiți în cazul în care folosesc telefonul mobil în timpul mersului.
În expunerea de motive, Ministerul de Interne amintește de numărul mare de accidente în care au fost implicați pietoni. Datele arată că în perioada 01.01.2019 -15.09.2020, s-au înregistrat 1.711 de accidente de circulație grave având drept cauză principală a producerii traversarea neregulamentară a drumului public de către pietoni. În urma producerii acestora, a rezultat decesul a 457 de persoane și rănirea gravă a altor 1272 de persoane, toate aceste persoane având calitatea de pietoni.
Reguli mai aspre pentru pietoni: Amendă dacă folosesc telefonul când traversează
Din această perspectivă, este necesară îmbunătățirea inclusiv a legislației rutiere, astfel încât riscul rutier să se reducă, se arată în proiectul publicat pe 14 aprilie pe site-ul Ministerului de Interne. În prezent, potrivit art. 72 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, „traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localități, pe la colțul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic”.
Folosirea telefonului mobil, fie că se vorbește sau se scriu mesaje (distragere mentală), se ascultă muzică (distragere auditivă) sau se accesează diverse aplicații de ghidare precum hărți (distragere vizuală), influențează capacitatea de atenție a pietonului în momentul angajării acestuia în traversarea drumului public. Distragerea atenției poate constitui un factor concurent în producerea accidentului rutier chiar și atunci când traversarea drumului public de către pietoni urmează să se facă prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător, se mai arată în expunerea de motive a proiectului.