Reguli de traversare pe trecerea de pietoni cu refugiu. Au prioritate șoferii sau pietonii?

Autor: Radu Țuțulan 22 aug. 2024 Știri auto
Reguli de traversare pe trecerea de pietoni cu refugiu. Au prioritate șoferii sau pietonii?

Există mai multe tipuri de treceri pentru pietoni, iar regula de acordare a priorității de traversare diferă. Noul Cod Rutier 2024 stabilește cine are prioritate pe trecerea de pietoni cu refugiu și în ce situații sunt sancționați șoferii.

Trecerile de pietoni pot fi simple, semaforizate sau cu refugiu pe centrul drumului.

De aceea, regulile de acordare de prioritate persoanelor care traversează sunt diferite. Iar pietonii nu au întotdeauna dreptul de a trece.

În ce situații trebuie șoferii să acorde prioritate pietonilor

Șoferii au obligația legală de a acorda prioritate pietonilor:

  • dacă semaforul adresat pietonilor este verde, iar cel pentru vehicule e roșu sau galben intermitent;
  • la întâlnirea unei treceri pentru pietoni marcată și semnalizată corespunzător;
  • la întâlnirea unui semafor verde-intermitent, care permite efectuarea unui viraj după ce se acordă prioritate de trecere tuturor celorlalți participanți la trafic.

Pietonii pot traversa și pe la colțul străzii, dacă în zonă nu e amenajată o trecere, dar în această situație șoferii au prioritate.

Așadar, în cazul unei treceri de pietoni semaforizate, pietonii nu pot traversa decât pe culoarea verde. La trecerea de pietoni simplă, aceștia pot traversa drumul doar după ce s-au asigurat în prealabil, iar șoferii au obligația de a opri.

Situații în care nu ai prioritate pe trecerea de pietoni

Sunt mai multe situații în care nu ai prioritate, chiar dacă vrei să traversezi drumul pe la trecerea de pietoni.

Conform legii, prin Art. 167 se interzice pietonilor și persoanelor asimilate acestora:

  • să se angajeze în traversarea drumului public atunci când se apropie un autovehicul cu regim de circulaţie prioritară care are în funcţiune semnalele speciale de avertizare luminoase şi sonore;
  • să traverseze partea carosabilă prin faţa sau prin spatele vehiculului oprit în staţiile mijloacelor de transport public de persoane, cu excepţia cazurilor în care există treceri pentru pietoni, semnalizate corespunzător;
  • să prelungească timpul de traversare a drumului public, să se oprească ori să se întoarcă pe trecerile pentru pietoni care nu sunt prevăzute cu semafoare;
  • să traverseze drumul public prin alte locuri decât cele permise;
  • să ocupe partea carosabilă în scopul împiedicării circulaţiei.

Reguli de traversare pe trecerea de pietoni cu refugiu

În cazul drumurilor cu două sau mai multe benzi de circulație, dar și a celor cu o singură bandă pe sens, la jumătatea drumului pot fi amenajate refugii pentru pietoni.

În această situație, șoferii trebuie să acorde prioritate pietonilor doar atunci când aceștia se află pe sensul lor de mers.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile […] neacordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate, aflați pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvaiului”, stabilește Art. 101 (3-e) din legea rutieră.

Așadar, dacă pietonul începe traversarea din partea opusă de circulație, nu trebuie să oprești. Dar, când se află pe scuarul din mijlocul drumului, trebuie să oprești pentru a-i permite trecerea.

Desigur, pietonul aflat pe refugiu are obligația de a se asigura înainte de a se angaja în traversarea drumului.

Obligații pentru cei care traversează pe la trecerea de pietoni

Codul Rutier prevede o obligație importantă și pentru pietonii care se angajează în traversarea străzii.

Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la colţul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic”, se arată în Art. 72 (3) din OUG nr. 195/2002.

Așadar, persoanele care urmează să traverseze strada pe la trecerea de pietoni trebuie să se asigure.

În caz contrar, pot fi considerate responsabile de producerea unui accident rutier.

Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector”, se stabilește prin Art. 72 (4) din legea circulației.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide