Tot mai multe intersecții sunt prevăzute cu semafor verde intermitent la dreapta, însă nu toți șoferii cunosc regula care se aplică în această situație. Iată ce prevede legea și ce grad de vinovăție are cel care blochează banda pentru viraj la dreapta.
Rolul semaforului verde intermitent este de a fluidiza circulația. Aceste semafoare sunt montate, în general, în intersecțiile mari și în zonele aglomerate.
Acest semnal luminos este atașat unui semafor obișnuit. Iar când semaforul se face roșu, acest indicator începe să se aprindă intermitent.
În principiu, regula semaforului verde intermitent la dreapta este simplă. Ai voie să intri în intersecție, dacă virezi la dreapta, după ce acorzi prioritate pietonilor și celorlalte vehicule.
„Când un semafor cu trei culori are o lumină verde intermitentă suplimentară, montată la același nivel cu lumina verde normală a semaforului, sub forma unei săgeți verzi pe fond negru, cu vârful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifică permisiunea pentru vehicule de a-și continua drumul în direcția indicată de săgeată, indiferent de culoarea semaforului electric, cu condiția acordării priorității de trecere vehiculelor și pietonilor care au drept de circulație”, se precizează în Art. 59 (4) din legea circulației.
Dar, în practică, sunt destul de mulți șoferi care se încurcă în aceste situații. Fie nu acordă prioritate pietonilor, fie celorlalți șoferi. Fie blochează banda de viraj la dreapta, ei mergând înainte.
Sunt două situații în cazul semaforului verde intermitent. În prima situație, dacă autoritățile au amenajat o bandă specială pentru viraj la dreapta, suplimentar față de cea pentru mers înainte, și aceasta e marcată corespunzător, atunci șoferii care o blochează sunt vinovați.
Dacă banda e marcată cu simbolul de săgeată la dreapta, înseamnă că doar cei care fac acest viraj au dreptul să circule pe ea.
Situația a doua e cea în care banda nu e deloc marcată sau are săgeată înainte și la dreapta. Ceea ce înseamnă că toți șoferii o pot folosi, indiferent de direcția în care merg. Și mai e cazul în care e o singură bandă pe sens, ceea ce înseamnă că cei care merg înainte nu au cum să se dea din calea celor care merg la dreapta.
În această situație, deci, nu poate fi considerat vinovat cel care blochează banda.
În schimb, cei care dau flash-uri sau claxonează, pot fi trași la răspundere. Iar poliția îi poate amenda cu până la 725 de lei pentru gesturile lor de intimidare.