RCA 2021: Cum se stabilesc tarifele de referință pentru asigurarea RCA

Autor: Cristian Agatie 26 mai 2021 Știri auto

Periodic, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) anunță tarifele de referință pentru asigurarea RCA. Totuși, ASF nu este responsabilă de stabilirea acestor tarife. Iată cum se stabilesc tarifele de referință pentru asigurarea RCA.

Intră în Galeria FOTO

ASF a publicat în urmă cu o lună tarifele de referință pentru asigurarea RCA și mulți șoferi au aflat că asigurarea RCA s-a scumpit semnificativ în 2021. De aici și până la a blama ASF pentru stabilirea unor tarife prea ridicate nu a fost decât un pas, cu toate că ASF nu are nicio atribuție în stabilirea tarifelor de referință.

Mai mult, tarifele comunicate nu influențează prețurile polițelor RCA comercializate de asiguratori. Dimpotrivă, relația este inversă – tarifele de referință sunt stabilite pe baza cotațiilor practicate deja de asiguratori. Este, prin urmare, un indicator statistic a ceea ce se întâmplă deja în piață, nu un parametru care influențează prețul.

Potrivit unei comunicări a ASF, estimarea tarifelor de referință se realizează pe baza datelor statistice privind piața asigurărilor RCA, în speță date istorice (pe ultimii 5 ani) referitoare la polițele de asigurare și la daunele aferente. În plus, tarifele de referință sunt calculate pentru clasa bonus/malus B0.

Cum se stabilesc tarifele de referință RCA: Care sunt parametrii analizați?

Tarifele de referință sunt calculate semestrial de o companie independentă. Formula de calcul ia în considerare mai mulți indicatori, printre care:

  • categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfă, autovehicule transport persoane etc.);
  • tipul asiguratului (persoană juridică/persoană fizică);
  • vârsta asiguraților în cazul persoanelor fizice;
  • caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrică sau puterea, masa maximă autorizată, numărul de locuri).

Potrivit ASF, publicarea tarifelor de referință reprezintă un demers ce conduce la creșterea transparenței, la informarea și la transmiterea către consumatori și către companiile din piață a unor informații corecte și complete cu privire la polițele RCA. Tarifele de referință nu reprezintă tarife la care sunt încheiate asigurările obligatorii de răspundere civilă auto în piață.

Guvernul pregătește schimbări în legislația asigurărilor RCA, care vor duce la scumpiri ale polițelor. Printre acestea amintim introducerea sistemului de decontare directă, dar și  modificarea sistemului Bonus-Malus.


Urmărește Promotor.ro pe Google News



Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide