Radarele și amenzile ar putea disciplina șoferii din România – VIDEO
This browser does not support the video element.
România este una dintre țările europene cu cele mai multe accidente rutiere. Doar în 2023 au fost înregistrate peste 5.000 de victime în accidente rutiere.
România rămâne una dintre țările europene cu cele mai multe accidente rutiere. Multe dintre acestea se întâmplă din cauza vitezei excesive, a neatenției șoferilor, dar și din cauza faptului că mulți dintre șoferi nu conduc preventiv și sunt agresivi în trafic.
Astfel, doar în decursul anului trecut, în România au fost înregistrate peste 5.000 de victime cauzate de accidentele rutiere. În fiecare zi au rezultat, în medie, cel puțin 13 victime în urma accidentelor rutiere produse în țara noastră. În urma accidentelor care au avut loc în 2023, 1.545 de persoane au murit și alte 3.535 au fost rănite.
Cristiana Oprea revine la „Podcast cu Prioritate”, ediție cu care am avut ocazia să atingem subiectul disciplinării șoferilor și care ar putea fi cele mai bune metode prin care accidentele ar putea fi reduse.
Care este soluția propusă de Cristiana Oprea?
Cristiana Oprea este pilot de raliu cu experiență. Ea este prima româncă ce a concurat în Campionatul Mondial de Raliuri și într-o etapă în afara României a Campionatului European de Raliuri. Cristiana a debutat în sportul cu motor în 2015, din postura de copilot la acea vreme, apoi în postura de pilot în Cupa Dacia. În prezent concurează în Campionatul European de Raliuri la volanul unui Opel Corsa Rally4.
„Aș da drumul, în sfârșit, camerelor radar din țară pentru că ne lipsesc. Funcționează foarte bine peste tot în Europa, sunt semnalizate înainte și prin panouri, și prin Google Maps, știi exact unde sunt radare, nu ar fi o problemă atât de mare. Însă, cred cu tărie că cu foarte multe amenzi, nu sume mari, dar suficient de multe amenzi, am putea să mai educăm puțin șoferii să nu mai calce accelerație, să nu meargă cu 100 la oră prin București, pe Magheru”, a spus Cristiana Oprea. „O cameră acolo este suficientă să educe șoferii care trec zi de zi. În 3-4 probabil că am vedea viteze mult mai mici”, a adăugat Cristiana Oprea.