Uber GREEN este primul serviciu de gen din România care foloseşte maşini 100% electrice. Pentru început el a fost lansat doar în Bucuresti şi în flotă sunt 20 de maşini Renault Zoe.
Uber a apărut acum 3 ani în România, iar în prezent 500 de mii de bucureşteni merg cu această aplicaţie.
Până în 2020, Uber vrea să lanseze serviciul Uber Pool, care urmăreşte reducerea traficului cu o treime. Prin apăsarea unui buton, mai mulţi oameni împart o maşina şi se dau jos în ordinea destinaţiilor. Uber Green e un serviciu pilot care foloseşte 20 de Renault Zoe în Bucureşti.
Pâna în aprilie, Uber şi-a propus 10 mii de clienţi români care să meargă cel puţin o dată cu unul dintre cele 20 de Renault Zoe. Maşinile aparţin unei alte companii, nu partenerilor. Partenerii le pot închiria şi le pot exploata în sistem leasing.
Procesul de selectare a şoferilor care conduc cele 20 de maşini electrice s-a făcut după un training şi a fost nevoie de o perioadă de acomodare. Aceştia au fost selectaţi dintre partenerii de top. Există şi un model financiar prin care sunt compensate pierderile acestor 20 de şoferi din cauza autonomiei şi a timpului de încărcare pe care îl vor pierde. Ei pot încărca maşinile oriunde au posibilitatea.
Uber nu are exclusivitate cu niciun brand producator de electrice. Scopul programului pilot e democratizarea maşinilor electrice.
Compania este deschisă la parteneriate cu producătorii de maşini electrice şi cu furnizorii de energie, iar target-ul este ajungerea la câteva sute de maşini electrice în Bucureşti. Obţinerea unei maşini electrice în România este destul de dificilă din cauza timpului mare de aşteptare. Pentru a obţine cele 20 de maşini Uber a făcut eforturi începând din luna mai.
Uber GREEN la Bucureşti e primul serviciu Uber din Europa de Est şi al cincilea din Europa după Amsterdam, Lisabona, Madrid, Paris. După Bucureşti urmează Munchen. Maşinile UberGREEN pot fi găsite în aplicaţiile pentru clienţi.
Anul trecut 1000 de unităti electrice şi hibride s-au vândut prin Programul Rabla, în cadrul căruia cumpărătorii au beneficiat de subvenţii.
În Bucureşti există 12 staţii de încărcare rapidă pentru 500 de maşini „verzi”. În 2017 erau 3000 de maşini electrice şi hibride în România. Oficial, în Bucureşti există 1.7 milioane de maşini şi 3.5 milioane de locuitori. Asta înseamnă 3 locuri de parcare pentru 10 maşini în Bucureşti.
Autor Alexandru Banu