Proiectul de rectificare bugetară alocă noi fonduri pentru restituirea taxei auto
Ministerul Finanţelor a anunţat că a elaborat proiectul rectificării bugetare care respectă limita de 2,76% pentru deficitul bugetar, în condiţiile în care produsul intern brut (PIB) estimat pentru acest an a fost majorat de la 1.022,5 miliarde de lei (estimare la începutul anului) la 1.031 de miliarde de lei (217,9 miliarde de euro).
„Proiectul rectificării bugetare asigură sumele necesare pentru plata pensiilor şi a salariilor. De asemenea, sunt asigurate sumele necesare pentru proiectele de investiţii aflate în derulare, în timp ce sunt reduse sumele alocate instituţiilor cu un grad scăzut de utilizare a banilor alocaţi”, precizează ministerul.
Proiectul aduce o precizare interesantă pentru automobilişti şi în special pentru cei care au achitat taxa auto într-o formă sau alta. Astfel, deşi oficial restituirea banilor ar fi trebuit să se fi încheiat, rectificarea bugetară menţionează alocarea sumei de ”135 milioane de lei pentru finalizarea procesului de restituire a taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi a timbrului de mediu pentru autovehicule, reprezentând accesoriile rămase la suma restituită (dobânzi)”.
Totuşi, această măsură nu înseamnă neapărat un lucru bun în contextul rectificării bugetare, pentru că o sumă similară (129 milioane de lei) a fost scăzută din bugetul Ministerului Transporturilor. Cu alte cuvinte, Ministerul Transporturilor taie banii de la autostrăzi pentru a resitui o taxă încasată ilegal.