Proiect: Șoferii vor putea raporta online problemele de pe șosele

Autor: Cristian Agatie 30 aug. 2021 Știri auto

Un proiect pus în dezbatere de Ministerul Transporturilor prevede că șoferii vor putea raporta online problemele de pe șosele, cum sunt lipsa marcajelor și a indicatoarelor rutiere, precum și existența gropilor din carosabil. Măsura are ca scop creșterea gradului de siguranță rutieră.

Intră în Galeria FOTO

România este pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește siguranța rutieră. Cu cel mai mare număr de decese raportat la populație, țara noastră are nevoie de măsuri urgente pentru disciplinarea șoferilor. La rândul lor, aceștia dau vina pe infrastructură și, chiar dacă starea acesteia nu explică în totalitate dezastrul din trafic, nu putem să nu le dăm întrucâtva dreptate.

Ministerul Transporturilor dorește, pe cât posibil, să elimine infrastructura dintre cauzele accidentelor rutiere, motiv pentru care a anunțat un proiect de ordonanță care prevede mai multe măsuri pentru creșterea siguranței rutiere. Printre acestea, și un sistem de raportare a problemelor întâlnite de șoferi pe drumuri. Astfel, vor putea fi raportate, de pildă, zone de drum nemarcat, fără indicatoare rutiere sau plin de gropi.

Acest sistem de raportare destinat șoferilor va ajuta autoritățile să colecteze informații privind eventuale pericole (existente deja sau potențiale) pentru siguranța infrastructurii rutiere. Aici poate fi vorba despre parapete lipsă sau distruse, lipsa marcajelor sau a indicatoarelor și, în anumite cazuri, de existența gropilor pe un segment de drum.

Apoi, se introduce evaluarea siguranței rețelei rutiere pe categorii de siguranță. Autoritatea Rutieră Română va trebui să facă prima evaluare a siguranței rețelei rutiere, pe cel puțin trei categorii, în funcție de nivelul de siguranță al fiecărui tronson, până, cel târziu, la sfârșitul lui 2024, actualizând datele cel puțin o dată la cinci ani.

Șoferii vor putea raporta online problemele de pe șosele. Ce prevede proiectul de la Ministerul Transporturilor

Proiectul de ordonanță are în vedere următoarele schimbări:

  • realizarea evaluării de impact asupra siguranţei rutiere şi auditului de siguranţă rutieră pentru proiectele de infrastructură rutieră care vizează şi drumurile judeţene, având în vedere numărul foarte mare de accidente care se produc pe această categorie de drumuri.
  • introducerea conceptului de inspecţie de siguranţă rutieră specifică, definit ca analiza bazată pe inspectarea la faţa locului a unui drum sau tronson de drum existent, pentru a identifica condiţiile periculoase, deficienţele şi problemele care cresc riscurile de producere a accidentelor grave.
  • eliminarea noţiunii de inspecţie de siguranţă rutieră suplimentară.
  • efectuarea inspecţiei de siguranţă rutieră periodică în regim de liberă practică de către auditorii de siguranţă rutieră desemnaţi de către Autoritatea Rutieră Română – A.R.R.
  • introducerea conceptului de evaluare a siguranţei reţelei rutiere pe categorii de siguranţă rutieră. Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. va realiza prima evaluare a siguranţei reţelei rutiere, pe cel puţin trei categorii, în funcţie de nivelul de siguranţă al fiecărui tronson, până cel târziu la sfârşitul anului 2024, actualizând datele cel puţin o dată la 5 ani.
  • implementarea ratingului de siguranţă rutieră pentru întreaga reţea rutieră în exploatare si întocmirea unui plan de acţiune privind organizarea şi efectuarea inspecţiei de siguranţă rutieră specifică pe tronsoanele rutiere cu niveluri scăzute ale ratingului de siguranţă identificat.

În 2020, potrivit unor statistici europene actualizate recent, în România s-a înregistrat cel mai ridicat număr de decese raportat la un milion de locuitori, mai exact, 85, în timp ce media Uniunii Europene este de 42 de decese la un milion de locuitori.


Urmărește Promotor.ro pe Google News



Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide