Guvernul urmează să lanseze programul Rabla pentru tractoare, pentru a susține înnoirea parcului auto agricol din România. Acest program este destinat fermierilor care dau la casat un vehicul vechi. De exemplu, poți achiziționa combine, tractoare, dar poți cumpăra și un motocultor cu bani de la stat?
Guvernul României va implementa un nou program Rabla, de data aceasta destinat exclusiv utilajelor agricole.
Statul va acorda o finanțare substanțială prin Programul Rabla pentru Tractoare fermierilor care dau la casat un autovehicul vechi.
Noul program pregătit de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) va permite achiziția de vehicule agricole autopropulsate noi.
Statul va acorda o finanțare substanțială, în schimbul casării autovehiculelor vechi, pentru achiziția de utilaje agricole noi.
Conform ghidului solicitantului, ajutorul de stat va putea fi solicitat după publicarea în Monitorul Oficial.
„Scopul programului constă în sprijinirea producătorilor agricoli care își desfășoară activitatea în domeniul producției agricole primare, în vederea achiziționării de tractoare și mașini agricole autopropulsate, inclusiv a accesoriilor agricole aferente, noi, mai puțin poluante. Obiectul programului îl constituie acordarea unui sprijin financiar nerambursabil producătorilor agricoli, persoane fizice, (…) în vederea îmbunătățirii nivelului global de performanță și sustenabilitate a exploatației agricole, în special prin reducerea costurilor de producție sau prin îmbunătățirea și reorientarea producției”, se arată în ghidul solicitantului redactat de MMAP.
Ajutorul de stat se adresează producătorilor agricoli persoane fizice, care activează în domeniul producției agricole primare. Beneficiarii trebuie să dețină un atestat de producător.
Statul va acoperi 65% din valoarea de achiziție a tractorului sau a mașinii agricole autopropulsate noi, inclusiv pentru accesorii.
În cazul tinerilor fermieri, adică șefi de exploatație în vârstă de până la 40 de ani, ajutorul acoperă 80% din valoarea de achiziție.
Valoarea totală a achiziției poate fi de maximum 55.000 euro, inclusiv TVA.
Așadar, suma maximă de care poate beneficia un fermier este de 35.750 de euro. În cazul tinerilor fermieri, ajutorul maxim acordat de stat prin Programul Rabla pentru Tractoare, este de 44.000 euro.
Acordarea ajutorului este condiționată de predarea la casare a unui autovehicul vechi:
Desigur, beneficiarul este obligat să achite și contribuția proprie, de 35% sau de 20% – în cazul fermierilor tineri.
Înscrierea se face online prin completarea cererii de finanțare și anexarea documentelor justificative cerute de autorități.
După validarea documentelor, fermierii trebuie să aleagă un dealer auto acceptat în program, să caseze autovehiculul vechi și să încarce dovada în aplicația MMAP.
Statul a inclus în ghidul de finanțare mai multe specificații tehnice care trebuie îndeplinite vehiculele agricole pentru a primi finanțare prin Programul Rabla pentru Tractoare.
Utilajele agricole trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
Așadar, nu poți cumpăra motocultor prin Programul Rabla pentru Tractoare. Acest tip de utilaj agricol nu poate fi omologat de RAR și nici nu există specificații referitoare la emisiile de noxe.
În afară de tractoare, printre utilaje agricole ce pot fi achiziționate prin Programul Rabla pentru Tractoare, se regăsesc:
Programul „Rabla” a pornit, inițial, ca un mod de a susține înnoirea parcului auto național. În prezent, funcționează deja trei programe de acest fel:
În plus, a fost lansat și Programu Rabla pentru Electrocasnice, prin care se acordă finanțare celor care dau la casat un electrocasnic vechi și își cumpără altul nou, mai eficient din punct de vedere energetic.