Programul Rabla 2023: când va începe în acest an și cu cât va crește prima de casare
Autoritățile se pregătesc să implementeze noile ediții pentru Programul Rabla și pentru Programul Rabla plus, iar principala noutate din acest an este o primă de casare mărită.
Eforturile guvernamentale vor fi centrate mai ales pe segmentul mașinilor cu propulsie electrificată pentru că aici s-au înregistrat anul trecut cele mai mari crești ale vânzărilor.
Programul Rabla 2023: ce trebuie să știm
La începutul şedinţei Guvernului de pe data de 2 februarie, premierul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului Mediului să pregătească pentru reuniunea de săptămâna viitoare o prezentare detaliată legată de programele guvernamentale privind înnoirea parcului auto.
În ceea ce privește Programul Rabla Clasic 2023 principala noutate o reprezintă mărirea primei de casare cu 15 procente.
„Da, domnule prim-ministru, aşa cum aţi dispus, am început pregătirea programelor ‘Rabla clasic’, ‘Rabla plus’ şi ‘Rabla local’. În cadrul Programului ‘Rabla clasic’, care oferă acel bonus pentru casarea maşinilor vechi şi posibilitatea de cumpărare de maşini clasice, cu motorizare clasică noi, avem bugetul pentru a asigura o creştere cu 15% a primei de casare, aşa cum şi dumneavoastră aţi discutat la ‘Dacia’, cu ocazia vizitei pe care aţi efectuat-o. Avem bugetul pentru a oferi acest sprijin majorat în 2023”, a explicat ministrul Mediului, Tanczos Barna.
Anul trecut prima de casare oferită prin Programul Rabla Clasic era de 6000 de lei, iar dacă se va aplica această creștere de 15 procente în acest an prima va fi de 6.900 de lei.
Cel mai probabil Programul Rabla Clasic 2023 și Programul Rabla Plus 2023 vor fi demarate în acest an în luna martie sau aprilie.
Buget mărit și pentru Programul Rabla Plus 2023
Ministrul Mediului a mai susținut că pentru acest an va fi crescut și bugetul pentru achiziţia de maşini electrice pentru că s-au înregistrat vânzări foarte bune pe acest segment.
„A crescut numărul de maşini noi înmatriculate, a crescut exponenţial numărul de maşini electrice înmatriculate datorită programelor derulate prin Administraţia Fondului pentru Mediu. S-a redus numărul de maşini second-hand pentru prima dată după foarte mulţi ani. Deci, parcul auto din România se întinereşte şi am putea spune că la sfârşitul anului 2023 bifăm inclusiv obligaţia din PNRR. Ne-am asumat că vom scoate peste 250.000 de maşini vechi din circulaţie. Cred că la sfârşitul anului 2023 deja ţinta pentru ’26 va fi atinsă „, a explicat ministrul Mediului, citat de agerpres.ro.
Într-o postare publicată pe contul de social media al Ministerului Mediului a fost anunțat și un nou program destinat flotelor electrice din România.
„Prin Administrația Fondului pentru Mediu 2023 este primul an când vom finanța, cu 250 de milioane, flotele comerciale. Dincolo de pragul acela de 200.000 de euro, care era pragul de ajutor de minimis, venim cu acest ajutor de stat, în interesul și în sprijinul firmelor care încearcă să-și transforme flota într-una fără emisii de carbon sau măcar să reducă emisiile de carbon, prin înlocuirea parțială a acestor mijloace de transport” a susținut
Tanczos Barna.
Rabla Local 2023 pentru cei care nu vor o altă mașină
Programul privind casarea autovehiculelor uzate, cunoscut și ca programul Rabla Local, este un program complementar programelor Rabla Clasic și Rabla Plus.
Prin acest program se oferă soluția de a casa mașina veche fără obligația de a cumpăra un autoturism nou.
Prin intermediul acestui program, primăriile din fiecare oraș vor oferi cetățenilor suma de 3000 de lei în schimbul predării unui autovehicul vechi.
Programul Rabla Local 2023 poate fi accesat doar de persoanele fizice și după predarea mașinii vechi nu vor putea cumpăra timp de 3 ani de la obținerea banilor un alt autoturism cu normă de poluare Euro 4 sau mai mică.