Probleme la camioanele electrice Tesla Semi: autonomia scade când sunt încărcate cu greutăți mari
După o lungă așteptare, primele camioane electrice Tesla Semi au fost livrate la sfârșitul acestui an către Pepsi. Compania folosește în prezent 36 de camioanele electrice Semi în Statele Unite, 21 în Sacramento și alte 15 în Modesto. Potrivit primelor declarații însă, camioanele ar avea anumite probleme în ceea ce privește autonomia lor.
Potrivit Go4IT, Mike O’Connell, vicepreședinte în cadrul PepsiCo, a vorbit recent în cadrul unui interviu despre performanțele camioanelor electrice Tesla Semi. Oficialul Pepsi a spus că “noile camioane Semi pot transporta produse alimentare Frito-Lay, adică chipsuri, gustări și așa mai departe, pe o distanță de circa 685 de kilometri”. O’Connell a ținut însă să menționeze că “pentru încărcături mai grele, camioanele vor face curse mai scurte, de 160 de kilometri”.
Este o declarație destul de interesantă a vicepreședintelui PepsiCo, din care putem înțelege că noile camioane electrice Semi ale celor de la Tesla nu stau prea bine la capitolul autonomie atunci când sunt încărcate cu greutăți foarte mari. Spre exemplu, cei de la Pepsi ar avea o problemă atunci când vor transporta băuturi răcoritoare.
Bill Gates, un critic al camioanelor Semi
Discuția pe această temă nu este deloc nouă, problema autonomiei fiind pusă pe masă recent și de Bill Gates. Co-fondatorul Microsoft a spus că greutatea va fi mereu o problemă pentru aceste camioane, susținând chiar că “TIR-urile pe baterii nu sunt o soluție practică nici măcar dacă prețurile lor scad semnificativ”.
Explicația lansată de Bill Gates este una cât se poate de simplă și de logică, el aducând în discuție faptul că bateriile sunt mari și grele. Astfel, cu cât vrei să parcurgi distanțe mai mari și să cari mai multă marfă, cu atât vei avea nevoie de mai multe baterii, ceea ce va crește masa totală a vehiculului.
Gates a concluzionat la fel de simplu referitor la această temă: “electricitatea funcționează atunci când trebuie să acoperi distanțe scurte, însă avem nevoie de o soluție diferită pentru vehiculele mari, care parcurg distanțe lungi”.