Primul MINI Cooper Electric de curse din istorie, campion național la Super Rally, se alătură Țiriac Collection

Autor: Marius Vișan 14 oct. 2024 Știri auto

Țiriac Collection își îmbogățește impresionanta galerie auto cu un exemplar electric, posesor al unui palmares impresionat în cursele de viteză și al unui titlu de campion național de Super Rally: MINI Cooper Electric Racing, primul model electric de competiție din istoria MINI.

Prin integrarea acestui exemplar unic în colecție, Țiriac Collection susține un proiect românesc de succes și invită iubitorii de motorsport să descopere povestea captivantă a acestui campion, care poate fi admirat începând cu data de 18 octombrie 2024, alături de cele peste 170 de vehicule expuse în galerie.

Racing MIMI, modelul care redefinește sportivitatea în format electric

MINI Cooper Electric Racing intră în istorie ca una din primele maşini electrice de curse derivată de la o maşină de serie, cu modificări minime.

Racing MIMI, cum este cunoscut MINI Electric Racing, a fost dezvoltat pe baza unui model pre-serie oferit de BMW Group și a participat la numeroase competiții de viteză din România, precum Campionatul Național de Viteză în Coastă, Trofeul Național Masters și Women Rally. Vehiculul, deși modificat minim față de versiunea de serie MINI Cooper SE, a reușit să mențină ADN-ul sportiv și iconic al brandului MINI, oferind o altfel de experiență în motorsport: de pe stradă, pregătit imediat să intre în competiție.

Chiar și în acest context, trebuie menționat că proiectul a primit modificări de la echipa românească Engage Engineering, incluzând un diferențial cu alunecare limitată dezvoltat special pentru model, un sistem de răcire special sau frâne preluate de la modelul John Cooper Works.

Performanțele acestui MINI Electric Racing s-au remarcat printr-o serie de clasări constante pe podium. După mai bine de 40 de curse la care a participat, palmaresul său a culminat cu victoria din 2023, când Horia Platona, inginer șef al proiectului și pilotul principal al echipei, a câștigat Campionatul Național de Super Rally la Clasa 2A (Tracțiune Față). Această performanță a fost o realizare istorică, Racing MIMI devenind primul model electric care a învins mașini cu motor pe benzină în pregătire de fabrică, cum ar fi cele din clasele R2, Rally 4 și TCR, mult mai puternice.

“Filosofia de a pilota o mașină electrică este diferită prin prisma faptului că felul în care mașinile eletrice livrează puterea este diferită. Mașina a venit la noi într-o stare puțin avansată din punct de vedere tehnic, era un MINI de serie, iar de acolo am început să o modificăm pentru competiții. Astăzi, ne mândrim cu primul proiect 100% românesc de acest tip care câștigă un campionat, în fața mașinilor cu motoare termice”, a precizat pilotul Horia Platona în cadrul evenimentului.

“Eu cred că mașinile electrice sunt viitorul. În multe campionate se folosește din ce în ce mai mai mult motorul electric, și această inițiativă nu poate fi decât un pas lăudabil. Felicitări încă o dată.”, a spus pilotul de raliuri Titi Aur, prezent la eveniment.

Racing MIMI, „cea mai rapidă galerie de artă din lume”

Proiectul Racing MIMI nu s-a limitat doar la performanțe pe circuit, ci a îmbinat și lumea sportului auto cu cea a artei contemporane. Pe plafonul mașinii au fost expuse lucrări ale unor artiști renumiți, ultima colaborare fiind cu Mihai Zgondoiu și transformând MINI într-o veritabila operă ce a și fost de altfel supranumită „cea mai rapidă galerie de artă din lume”.

Prin adăugarea acestui vehicul în colecția sa, Tiriac Collection își consolidează reputația de locație ce aduce împreună vehicule legendare, fiecare cu propria poveste de succes. MINI Electric Racing este un simbol real al viitorului mobilității electrice și o dovadă că performanța auto poate evolua dincolo de limitele motoarelor tradiționale.

“Țiriac Collection reunește o colecție selectă de vehicule legendare, recunoscute pentru performanțele lor excepționale, iar MINI Electric Racing completează perfect această suită de campioni. Victoria sa în fața unor modele consacrate evidențiază performanțele remarcabile ale acestei mașini electrice și pune în lumină viitorul competitiv al electromobilității în motorsport”, a declarat Ion Țiriac.

Odată cu integrarea modelului MINI Cooper Electric Racing, Țiriac Collection adaugă un nou capitol în istoria sa prestigioasă. MINI Electric Racing este un simbol al viitorului și o dovadă a faptului că performanța poate îmbrăca multiple forme, subliniind tranziția către un viitor în care electromobilitatea devine o forță de neignorat în competițiile de viteză si un reper important în istoria auto.

Țiriac Collection este deschisă publicului larg în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, între orele 10:00 și 19:00, la adresa Calea Bucureștilor nr. 289, Otopeni.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Tiriac Collection


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide