Primele semne că ai un alternator defect. Poate fi reparat sau trebuie înlocuit cu totul?
Este important ca șoferii să identifice care sunt primele semne că au un alternator defect, fiindcă de această componentă depinde funcționarea motorului. Atunci când se strică, alternatorul poate fi reparat sau trebuie înlocuit cu totul?
Mulți șoferi nu știu ce este un alternator și la ce folosește. De aceea, nici nu pot identifica la timp simptomele de defectare a acestuia.
Iată de ce este importantă această componentă și care sunt primele semne care anunță o posibilă defecțiune a alternatorului.
Ce este și cum funcționează un alternator
Alternatorul este un dispozitiv electromecanic care convertește energia mecanică în energie electrică sub formă de curent alternativ.
Mai exact, este un generator electric de curent alternativ, acționat de motorul automobilului. Majoritatea alternatoarelor folosesc un câmp magnetic rotativ.
Are două bobine, un stator – bobină fixa exterioară, şi un rotor – bobină rotativă interioară. Tensiunea furnizată prin regulatorul de tensiune la bobina rotorului transformă rotorul într-un magnet.
Rotorul este învârtit de motor prin intermediul unei curele, iar câmpul magnetic produs induce curent electric alternativ în bobina fixă a statorului.
Diodele din interior sunt folosite pentru a transforma curentul alternativ în curent continuu. Tensiunea de ieșire este controlată de regulatorul de tensiune.
Curentul obținut este folosit pentru a încărca bateria mașinii (acumulatorul).
Însă, cu timpul, periile, inelele de contact sau regulatorul de tensiune se uzează, ceea ce produce probleme în funcționarea alternatorului. Astfel, acumulatorul mașinii nu se mai încarcă, ceea ce duce la imposibilitatea de pornire a motorului sau la oprirea acestuia în mers.
Primele semne că ai un alternator defect
Cel mai frecvent simptom este apariția în bord a martorului în formă de baterie. Fie acesta se aprinde în mers, fie rămâne aprins după pornirea motorului. În mod normal, acest martor trebuie să dispară după ce motorul este pornit.
Însă, acest martor nu indică în mod direct defectarea alternatorului, ci doar avertizează că încărcarea bateriei nu se face corect. Pentru a identifica defecțiunea, trebuie cerut ajutorul unui specialist.
Fluctuațiile de intensitate a farurilor mașinii sau a luminilor de bord poate fi un alt semn că s-a defectat alternatorul. Atunci când această componentă nu funcționează corect, sistemul de iluminare al mașinii începe să pâlpâie.
De asemenea, este posibil ca ventilația sau radioul să se oprească în momentul în care alternatorul nu mai încarcă bateria.
Așadar, când vă confruntați cu o baterie descărcată, este foarte probabil să fie o problemă de funcționare a acumulatorului. Din această cauză, motorul nu va putea fi pornit. Sau, dacă se descarcă în mers acumulatorul, motorul se va opri și el.
Un alt simptom că mașina va rămâne fără curent este funcționarea lentă a anumitor componente, precum ștergătoarele sau geamurile electrice. Când acestea se rotesc lent sau se ridică foarte încet, înseamnă că, în scurt timp, acumulatorul se va descărca de tot. Iar dacă asta se întâmplă cu motorul pornit, mai mult ca sigur alternatorul nu mai încarcă bateria.
Poate fi reparat sau trebuie înlocuit cu totul?
Prețul unui alternator nou pornește de la aproximativ 400 de lei, dar poate depăși 1.000 de lei.
În mod normal, când se defectează, acesta ar trebui înlocuit cu totul, pentru a te asigura că problema nu se va repeta. Dar, cei care nu-și permit achiziționarea unuia nou, preferă să-l repare pe cel vechi.
În general, manopera de reparare a alternatorului este de 200 de lei, dar poate varia în funcție de complexitatea reparației. Așa că, în unele situații, ar putea fi mai rentabilă achiziționarea unui nou alternator decât repararea celui vechi.